Предсједник Управног одбора

Стевановић за АТВ: Алумина се налази на једној озбиљној раскрсници

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2023. 09:45

Зоран Стевановић, предсједник Управног одбора Алумине из Зворника, рекао је за АТВ да је година на измаку била успјешна за ову компанију.

Што се тиче модернизације и повећања капацитета производње, акценат ове године је био на проширењу капацитета на линији преципитираних хидрата и на линији силк гела, рекао је он.

„Ради се и на прикупљању понуда, студија, размишљања у смислу енергетске будућности фабрике. Данас живимо у времену да онај ко има јефтину енергију, он ће побиједити. Свеприсутни на овим тржиштима јесу земље из источне Азије, прије свих Кина и Индија, које имају и јефтину и радну снагу и енергију. Из тог разлога, западно европске компаније из било које бранше не могу да им парирају“, изјавио је Стевановић за АТВ.

Алумина има неколико праваца када је у питању њена енергетска будућност. Стевановић напомиње да ће фабрика већ 2025. а најкасније 2026. године бити ограничена у смислу пласмана производа, из разлога такозваних ЦО2 купона.

„У овом моменту наш основни енергент је угаљ, који емитује значајну количину ЦО2 у атмосферу, а Европска унија је усвојила сет закона да они који не пређу на зелену енергију мораће да плаћају одређене пенале. Из тог разлога, Алумина се налази на једној озбиљној раскрсници“, рекао је Стевановић.

Једна од идеја јесте да се овдје направи когенеративно постројење, што би практично значило да се направи термоелектрана на гас, која би као нус производ обезбјеђивала и пару неопходну за све технолошке процесе у Алумини. Стевановић каже да им је Машински факултет из Загреба израдио студију, прикупили су и прелиминарне понуде колико би такав пројекат коштао, а цијена је виша од 100 милиона евра.

Ову годину ће Алумина завршити углавном са испуњењем потписаних уговора, што се тиче продаје. Смањени су капацитети претходних купаца.

„Они нису престали да купују од нас. Њихове потребе за том врстом робе су се смањиле. И даље смо ми њима круцијални добављач, али једноставно, они не производе као што су производили раније, тако да потребе за робом коју ми њима продајемо су смањене“, изјавио је Стевановић за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.