Расту цијене нафте

Страх од израелске инвазије направио пометњу на тржишту

  • Извор: Индекс
  • 20.10.2023. 19:29

Цијене нафте данас су на међународним тржиштима порасле изнад 93 долара пошто су трговци забринути због сигнала из Израела о непосредној инвазији на Газу, која би могла да прошири сукоб на Блиском истоку и угрози снабдијевање.

На лондонском тржишту цијена барела послије поднева била је виша за 88 центи него на јучерашњем затварању трговине и износила је 93,26 долара. На америчком тржишту, барел са испорукама у новембру трговао се за 95 центи више од 90,32 долара. Активније се трговало бурадима са роком испоруке у децембру, по цени од 89 центи, са 89,26 долара.

Стиже један од најјачих олујних удара у више од 20 година

Стиже један од најјачих олујних удара у више од 20 година

Цијене су јуче оштро осцилирале пошто је забринутост око снабдијевања због сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас накратко угушена најавом да ће САД ублажити санкције Венецуели и дозволити да се њена нафта врати на светска тржишта.

Вашингтон је издао шестомјесечну дозволу за трансакције са венецуеланским енергетским сектором након што су се влада у Каракасу и опозиција договорили о изборима 2024. године. Али Венецуели ће бити потребно вријеме да повећа производњу, због слабих инвестиција у сектору.

Жена спавала поред мртве сестре близанкиње?

Жена спавала поред мртве сестре близанкиње?

Крајем године поново је преовладала забринутост око снабдијевања са Блиског истока, након таласа протеста у арапским земљама, Ирану и Турској због напада на болницу у којем је погинуло скоро 500 људи. Тел Авив је најавио копнену инвазију на Газу, а израелски министар одбране Јоав Галант рекао је војницима у близини границе у четвртак да ће ускоро видјети палестинску енклаву "изнутра", што указује на скору војну операцију. Страх од сукоба додатно је подстакла најава Пентагона да су САД пресреле ракете испаљене из Јемена према Израелу преко Црвеног мора.

"Цијене нафте су значајно порасле од јуче због назнака неминовне израелске копнене офанзиве у Појасу Газе. У Лондону се барел вратио на 93 долара. Међутим, ситуација са снабдијевањем се до сада није променила", написали су аналитичари Комерцбанке у биљешци о петак.

Покушај терористичког напада у Словенији

Покушај терористичког напада у Словенији

У прилог цијенама говоре и процене већег мањка понуде у четвртом тромесечју, након што су водећи произвођачи Саудијска Арабија и Русија одлучиле да до краја године ставе мање барела на тржиште. Ниске залихе, посебно у САД, за њих су додатни подстицај, преноси Index.rs писање Хине.

Вашингтон планира да купи шест милиона барела сирове нафте у децембру и јануару како би попунио исцрпљене стратешке резерве, саопштило је јуче Министарство енергетике. Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) је засебно извијестила да је барел нафтне корпе њених чланица у четвртак пао за 83 цента на 93,63 долара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина