Republika Srpska

Strani radnici poželjna radna snaga

  • Извор: АТВ
  • 28.05.2023. 19:25

Sa druge strane svijeta, iz Indije u Banjaluku - zbog bolje budućnosti i posla. Takav životni potez napravio je Vižal Vermal iz Pandžaba. Radi na pakovanju pekarskih proizvoda, ima ugovor na dvije godine i za sad je, kaže, zadovoljan.

„Svi mi rado pomažu, klima je bolja, manje je zagađena, nema ni zvučnog zagađenja, mirna ste zemlja“, kaže Vižal Vermal, iz Pandžaba, Indija. 

Da li je zadovolja platom, radnim uslovima, kaže: „ Jesam, zadovoljan sam.“, „Jesu li bolji nego u Indiji?“,“ Da, jesu.“ 

Pet radnika iz Indije uveliko radi u pekarskom pogonu u banjalučkom naselju Debeljaci. Vlasnik i direktor kaže da je zadovoljan radnom snagom koja je došla sa drugog kraja svijeta. Kaže biće još radnih mjesta za Vižalove zemljake, jer domaće radne snage fali.  

„Treba uskoro da dođe još četiri, pet, tako da taj trend se nastavlja, ono što je najvažnije da su se ti ljudi uklopili u našu sredinu, kako sa radnicima sa kojima sarađuju tako i u svoju okolinu. Tako da s te strane nema nikakvih problema. Oni su ovdje zadovoljni i zadovoljniji nego neki naši radnici ovdje. Naravno, oni dolaze iz sredina gdje je prosječna plata 15 ili 200 evra, a ovdje rade za 600. Prema tome imaju računa doći u ovakvu zemlju“, istakao je Saša Trivić, direktor "Krajina klasa" Banja Luka.

Dodik: Srpska neće imati problema finansijske prirode, ima sredstva za isplatu obaveza

Dodik: Srpska neće imati problema finansijske prirode, ima sredstva za isplatu obaveza

Kvote za zapošljavanje stranca u Republici Srpskoj iste su kao i prošle godine, a ni prošlogodišnje nisu bile ispunjene, kaže ministar rada Republike Srpske. Poslodavci su tražili dozvole za 1.400 radnika. 

„Strani radnici uglavnom dolaze da rade na građevini, da tako kažem, mada u razgovoru sa privrednicima smo došli do podatka da će da angažuju i vozače s obzirom da je to još jedna kategorija koja nedostaje, gdje ima najviše radnih mjesta nepopunjenih“, istakao je Danijel  Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Sa stranim radnicima, kažu domaći poslodavci, spasavaju dio ugovorenih poslova. Smatraju da zapošljavanje stranih radnika neće nikog ugroziti već samo popraviti stanje na tržištu rada.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм