Магнет за страна улагања

Ствара се нова свјетска сила: Предвиђају јој невјероватан економски раст

  • 25.02.2024. 18:00

Трговачке напетости између САД-а и Кине подстакле су бржи економски раст ове азијске државе.

Захваљујући томе што је додатно учврстио свој статус свјетског производног чворишта, Вијетнам очекује велики раст богатства у идућој деценији према компанији "Henley & Partners".

Рецепт за неуспјех: Како је економија Њемачке пала с коња на магарца

Рецепт за неуспјех: Како је економија Њемачке пала с коња на магарца

Према аналитичару компаније "New World Wealth", Вијетнаму се предвиђа 125-постотни раст богатства у идућих 10 година што је према анализи компаније, највећи пораст богатства у погледу БДП по глави становника и броју милионера у било којој свјетској држави.

Према аналитичару, разлог за то је што је "Вијетнам све популарније производно средиште међународних технолошких, аутомобилских, електроничких, модних и текстилних корпорација". Друго мјесто заузима Индија која ће до 2027. постати трећа највећа свјетска економија и њој се предвиђа 110-постотни раст богатства.

У Вијетнаму живи 19.400 милионера и 58 мултимилионера и за разлику од осталих азијско-тихоокеанских држава, Вијетнам се сматра релативно сигурном државом што је мултинационалним компанијама додатни подстицај да отварају своје подружнице у тој земљи.

Аларм на берзи: Лондонски фонд се клади у милијарду евра на пад њемачке економије

Аларм на берзи: Лондонски фонд се клади у милијарду евра на пад њемачке економије

Уз то, свјетски позната компанија "McKinsey" наводи да су стратешки положај, односно чињеница да дијели копнену границу с Кином, близина свим важнијим морским путевима, ниска цијена рада као и инфраструктура која подражава извоз, Вијетнам учинили "пословно најпримамљивијим одредиштем".

Ваља истакнути како је вијетнамски БДП по глави становника прије 10 година био око 2.190 долара, а данас је, ако је вјеровати подацима Свјетске банке, 4.100 долара, односно готово двоструко виши.

Магнет за страна улагања

Вијетнам се такође окористио трговачким напетостима између САД-а и Кине и бројне мултинационалне компаније су почеле да диверзификују производњу у Вијетнам настојећи да смање зависност од Кине што је подстакло снажан прилив страних улагања (у 2023. страна улагања у Вијетнам су порасла за 32 посто).

Ризични фактори

Међутим, постоји неколико фактора који би могли да успоре економски раст и развој Вијетнама. Један од њих је домаћа радна снага која ће морати додатно да се образује како би удовољила захтјевним и сложеним радним мјестима.

Поред тога, дуготрајнија свјетска рецесија би такође могла да утиче на потребе потрошача на развијеним тржиштима што би, заузврат, могло да утиче на производни сектор и извоз Вијетнама, баш као и оштар пад вриједности вијетнамског донга.

Међутим, оно око чега се већина аналитичара слаже је да би много негативних фактора требало да се поклопе да се успори тренутни економски раст Вијетнама, пише Пословни дневник, а преноси б92.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)