Министар трговине и туризма Републике Српске

Шулић: У фокусу излазак Српске на страна тржишта

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2023. 12:28

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић оцијенио је да је прва регионална конференција о туризму "Чек ин" која се одржава у Требињу више него успјешна јер је премашила сва очекивања, а кључне поруке и закључци на којима ће се радити су умрежавање и излазак Херцеговине и Српске на страна тржишта.

"Други фокус је умрежавање према туристичким организацијама које д‌јелују на подручју нашег региона. Трећи закључак је да институције и на локалном и републичком нивоу заједнички раде на томе да туризам буде у фокусу и грана развоја читавог региона, а то не можемо без инфраструктуре", навео је Шулић.

Он је рекао да је важна сарадња ради повезивања добрим путевима, те изразио наду да ће се наставити рад на интегрисаним граничним прелазима и у Требињу и свим дијеловима Српске, како би био обезбијеђен лакши проток робе и људи.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је закључено да без капиталних инвестиција и инфраструктуре тешко може размишљати о дужем боравку туриста у Требињу.

"Ми као одговорна локална заједница за ову и наредну годину имамо озбиљне планове да улажемо у инфраструктуру, као што је изградња нове спортске дворане, конгресног центра, а преговарамо са компанијама за изградњу већег хотела у Требињу", рекао је Ћурић.

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић рекао је да је са дискусија конференције видљиво да све локалне заједнице морају да имају стратегију развоја туризма, како би развиле своје потенцијале.

Он је навео да стратегија развоја мора бити повезана са капиталним инвестицијама локалне заједнице, али и Републике Српске, те истакао да је у Требињу урађено много тога.

"Очистили смо град, освијетлили га, направили смо нове садржаје, вјерском туризму смо пришли на други начин, развија се Духовни центар Мркоњићи, ускоро почињу радови на источној обилазници, имамо много уређених зелених површина", рекао је Петровић.

Он је рекао да републичке институције треба да рјешавају путну инфрастрктуру до локалних заједница и између њих, што је важно за долазак туриста, те нагласио да је за развој туризма неопходно формирање озбиљних кадрова у чему Требиње предњачи.

Петровић је изразио наду да ће овакве конференције бити одржане и наредне године, те захвалио предсједнику Српске који је финансијски стао иза ње.

Директор Туристичке организација Војводине Наташа Павловић рекла је новинарима да је ова конференција била веома успјешна, те изразила увјерење да ће постати традиционална и да ће овакве конференције служити за преношење искустава.

"Ова година је свима рекордна и да су надмашили 2019. годину. Верујем да ћемо после ове регионалне конференције имати комбинацију да унаприједимо свој локални туристички производ, а да потенцијале и ресурсе претворимо у регионални туристички производ", рекла је Павловићева.

У Требињу је јуче отворена дводневна регионална конференција о туризму под називом "Чек ин" која је окупила више од 300 учесника из Републике Српске и региона из различитих сегмената туризма, који ће размијенити искуства у тој области.

Министарство трговине и туризма Републике Српске је коорганизатор конференције, док је организатор маркетиншка агенције МАНИА.

Важност конференције и резултата које ће направити за ову индустрију су препознали и партнери са чијом подршком се реализује, а то су предсједник Републике Српске Милорад Додик, као генерални покровитељ конференције, Влада Републике Српске, Министарство трговине и туризма Српске и град Требиње.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: