Директор Агенције за банкарство Републике Српске

Шупут: Банке осјетиле да су под одређеном врстом ризика, клијенти могу да покрену заштиту

  • Извор: АТВ
  • 01.04.2024. 18:27

Након недавних изјава америчких званичника који упозоравају банке да могу наићи на проблеме уколико сарађују са одређеним клијентима, притисак на банкарски сектор у Републици Српској је појачан.

Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске, истиче озбиљност ситуације наглашавајући примјер Сбер банке Бањалука, која се нашла на санкционим листама због сукоба у Украјини. Као резултат, банка је суочена са губитком кореспондентних банака, што је довело до значајног одлива средстава. Захваљујући интервенцији, банка је спашена од пропасти, чиме је сачувана стабилност финансијског сектора Републике Српске.

Шупут наглашава важност одржавања стабилности финансијског сектора како би се осигурала стабилност буџета и Владе. Истиче да је Закон о унутрашњем платном промету прецизно дефинисао успостављање и прекид пословних односа, придржавајући се принципа закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

Кевац: Побринућемо се за наше раднике, АТВ нико никада неће угасити

Кевац: Побринућемо се за наше раднике, АТВ нико никада неће угасити

Како додаје, сваки уговор између банке и клијента прецизно дефинише права и обавезе, док Закон о облигационим односима пружа основу за заштиту клијената у случају повреда.

"Права банке су да заснује и раскине тај однос", рекао је Шупут.

Шупут је појаснио да је у овој ситуацији главни Закон о облигационим односима.

"То је закон на који треба клијент да се ослони, није битно да ли су то правна или физичка лица. Уколико клијент сматра да је дошло до повреде према Закону о облигационим односима, он има право да покрене своју заштиту", рекао је Шупут.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.