Специфичан узгој

Свиње храни посебном храном па пршут продаје за 600 КМ

  • Извор: Агенције
  • 22.01.2024. 14:47

Ниједна свечана трпеза не може се замислити без меса, а један од најцјењенијих прерађевина је пршут.

На свијету је најпознатији и најскупљи шпански пршут, мада ми можда Срби имају и бољу!

Марко Јевтић из Велике Плане прије пар година је добио идеју да своје свиње тови посебном храном, потпуно здраво - воћем и поврћем.

Све је почело када му је друг затражио да једну свињу отхрани за њега на природан начин, па је он схватио да би тако могао да проба са већим бројем свиња.

Опредијелио се за узгој домаћих раса моравки и ресавки, које храни "богато": лубенице, трешње, банане, бундеве. Крмачама и прасићима обавезно даје сурутку и млијечне прерађевине.


Ове животиње се паре и по 14 сати, мужјак умре од се**а

Ове животиње се паре и по 14 сати, мужјак умре од се**а

Гуде једино не воле цитрусе, лимуне, поморанџе и слично, али се зато сезонским воћем и поврћем госте сваки дан.

"Ја се много разликујем од свих наших произвођача у земљи, јер ја једини узгајам ту свињу од прасета до краја и онда нисам узео из това ову свињу гдје је она напредовала килограм дневно, него баш радим своју производњу и онда зато морам да се разликујем од свих и по цијени и по квалитету и по свему", каже Марко.

А цијена је - 300 евра по килограму за пршут, односно нешто мање од 600 КМ.

Ове свиње се тове дуже од годину дана и у просјеку имају око 115 килограма кад дође вријеме за њихову прераду.

"Унесе она вјероватно довољно калорија у себе током дана, али их тако исто потроши у овом блату, у јурњави по дворишту, јер буквално је овдје као на триалтону, не зна се шта ради, да ли плива, да ли трчи, да ли скаче", објаснио је водитељки Марији Атанасковић.


Саобраћајни знак збунио многе возаче: Знате ли шта значи?

Саобраћајни знак збунио многе возаче: Знате ли шта значи?

Занимљиво је да све ове "игре без граница" у блату воле да гледају људи, јер Марко има видео надзор који покрива фарму и снимак се непрекидно емитује на његовим друштвеним мрежама.

"Неке телевизије су ставиле камере и затвориле људе, да их не назовем свакако, а ја сам затворио животиње, мислим да су то племените животиње и много је љепше гледати моју фарму уживо на Јутјубу него на ТВ гледате неке ријалитије", каже он, преноси "24седам".

(Фото: Јутјуб / 24седам)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: