Директор УИО

Тегелтија: Нелогично да није утрошено 245 милиона КМ од путарине

  • Извор: СРНА
  • 06.01.2024. 10:33

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Зоран Тегелтија изјавио је да се на посебном подрачуну Јединственог рачуна УИО код Централне банке БиХ тренутно налази 245 милиона КМ прикупљених од путарине, намијењених за изградњу ауто-путева и реконструкцију других путева, те нагласио да је нелогично што ова средства нису утрошена.

"Заиста је потпуно нелогично да ова средства стоје неутрошена, док се у исто вријеме ентитетска предузећа која граде ауто-путеве и путеве у БиХ кредитно задужују код међународних финансијских институција", оцијенио је Тегелтија у интервјуу за Срну.

Тегелтија сматра да Управни одбор УИО треба донијети одлуку да се 245 милиона КМ распореди корисницима у складу са одлуком о привременој расподјели прихода од путарине за изградњу ауто-путева и других путева, а да се што прије постигне договор око коначне методологије за расподјелу прихода од путарине.

"Осим чињенице да овај прикупљени приход стоји нераспоређен и неутрошен, УИО је само у посљедње три године морала платити Централној банци БиХ више од 270.000 КМ, као накнаду за држање на рачуну тако великог износа новца", рекао је Тегелтија.


Преминуо чувени Професор

Преминуо чувени Професор

Он је напоменуо да је ријеч о намјенским средствима која се наплаћују у износу од 0,25 КМ по литру деривата који се прода на тржишту БиХ и достављају ентитетским предузећима која се баве изградњом ауто-путева и путева.

НА СВАКОМ ПОРЕСКОМ ОБВЕЗНИКУ ОДЛУКА ЖЕЛИ ЛИ ОСТАТИ У СИСТЕМУ ПДВ-а

Говорећи о Закону о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у и повећању прага за улазак у систем ПДВ-а са 50.000 на 100.000 КМ, Тегелтија је нагласио да УИО неће по службеној дужности дерегистровати обвезнике који се већ налазе у систему ПДВ-а.

Он је рекао да је на сваком пореском обвезнику да донесе одлуку жели ли остати у систему ПДВ-а уколико остварује промет мањи од 100.000 КМ.

"То је ствар пословне политике сваког обвезника, као и њихова процјена да ли им се више исплати остати или изаћи из система ПДВ-а. Дакле, сваки обвезник сам мора поднијети захтјев УИО за дерегистрацију, након чега ће бити извршена контрола пословања обвезника, провјериће се да ли су плаћане све обавезе по основу индиректних пореза, те уколико су испуњени сви услови, Управа ће доносити рјешења о дерегистрацији", појаснио је Тегелтија.


Најљепше честитке за Бадњи дан и Бадње вече

Најљепше честитке за Бадњи дан и Бадње вече

Према његовим ријечима, обвезници су свакако већ упознати о законским прописима, прије свега да се прије изласка из система ПДВ-а мора обрачунати и платити ПДВ на све залихе робе, те извршити исправка кориштеног улазног ПДВ-а у ситуацијама гдје је то законски предвиђено.

"Генерално не очекујемо нека већа одступања по основу прикупљања прихода у наредној години ако то посматрамо са аспекта повећања прага за улазак у систем ПДВ-а", сматра Тегелтија.

ОВЈЕРАВАЊЕ ЈАНУАРСКИХ ПДВ ПРИЈАВА НА НОВИ НАЧИН

Тегелтија је рекао да ће јануарске ПДВ пријаве које ће се предавати у УИО до 10. фебруара морати бити овјерене на нови начин, уз употребу дигиталне квалификоване потврде.

"То је новина која све пореске обвезнике чека врло брзо, а с обзиром на то да је у овом тренутку мање од 20 одсто обвезника испунило ову обавезу, користим и ову прилику да још једном позовем обвезнике да што прије доставе надлежном регионалном центру Управе овјерен и потписан Угвор о кориштењу електронских услуга УИО и образац пријаве заступника, те да прибаве дигитални квалификовани потпис", нагласио је Тегелтија.


Цвијановић: Одлазак страних судија из Уставног суда једини начин за завршетак кризе

Цвијановић: Одлазак страних судија из Уставног суда једини начин за завршетак кризе

Он је изразио жељу да се ова обавеза схвати озбиљно и да се појединци не доведу у ситуацију да не могу предати своју ПДВ пријаву за јануар.

ПРВИ ПУТ ПРИХОДИ ПРЕМАШИЛИ 10 МИЛИЈАРДИ КМ

Тегелтија је истакао да су приходи од индиректних пореза у 2023. износили 10,636 милијарди КМ и да је то прва година од успостављања УИО у којој су премашили 10 милијарди КМ.

Он је навео да се, гледајући структуру индиректних пореза, највећи износ прикупљених прихода - чак 73 одсто односи на оне од ПДВ-а, док приходи од акциза чине 15,5 одсто, од путарина 6,5 одсто, те царина око пет одсто.

"С обзиром на чињеницу да је у току 2023. године вриједност увоза робе у БиХ била мања за око три одсто у односу на 2022, нису ни могли бити наплаћени већи приходи по основу увозних дажбина. Највећи раст биљежимо по основу ПДВ-а у унутрашњем промету, који су ПДВ обвезници приказивали у својим ПДВ пријавама", указао је Тегелтија. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.