Kad gratis košta

Trgovci smišljaju nove načine za obmanu kupaca

  • Izvor: Srpskainfo.com
  • 13.05.2022.08:47

Tanja iz Banjaluke imala je neprijatno iskustvo prije nekoliko dana kupujući sir na kojem je stajala oznaka "1+1 gratis". Na kasi su joj uredno obračunali oba proizvoda i naplatili.

Obrazloženje koje je dobila glasi “mi automatski smanjimo gramažu” iako je vidljivo da se ovdje ne radi o smanjenju gramaže i da je sir originalno upakovan – kažu u Udruženju građana za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora.

Tanja je fotografisala sir koji je kupovala i obratila se Udruženju za zaštitu potrošača u kojem poručuju da je u ovom slučaju riječ o klasičnoj obmani potrošača od strane trgovca.

U članu 41. Zakona o zaštiti potrošača, kako objašnjavaju u Udruženju “Don”, definisano je da se obmanjujućom poslovnom praksom smatra opisivanje proizvoda riječima gratis, besplatno bez naknade ili drugim riječima sličnog značenja, ako je potrošač dužan da snosi bilo kakav trošak, osim neizbježnog troška…”

Za nesavjesne trgovce koji se služe obmanama ove vrste, podsjećaju u Udruženju građana za zaštitu potrošača “Don”, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 2.000 do 10.000 KM.

"Ne dozvolite da vas obmanjuju, vratite im proizvod i štite svoja prava kao potrošač, pozovite neko od udruženja za zaštitu potrošača ili se obratite Republičkoj tržišnoj inspekciji", poruka je iz ovog udruženja.

Poslovna praksa, po Zakonu o zaštiti potrošača Republike Srpske, smatra se obmanjujućom ako sadrži netačne informacije, zbog čega je neistinita, ili ako na neki drugi način, uključujući njeno cjelokupno predstavljanje.

Tagovi: