Трећи пут

У мандаринама пронађен опасан пестицид

  • Извор: Агенције
  • 28.11.2023. 10:36

Европскa агенција за безбједност хране објавила је на својим страницама да је у неретванским мандаринама које су завршиле на тржишту у БиХ пронађен недопуштени пестицид клорпирифос.

Према објави Агенције, у мандаринама је пронађено 0.031 mg/kg клорпирифоса, а узорак је узет 20. новембра. Ово је трећи пут да је у неретванским мандаринама пронађен недопуштени пестицид.

Како јавља Даница, хрватски су инспектори пестицид открили "службеном контролом на тржишту". То значи да су узорке мандарина узели директно од неретванског произвођача. Након налаза Хрватска је одмах о свему обавијестила службена тијела у БиХ. Уз то, уништене су све мандарине произвођача који је користио спорни пестицид, иначе већ годинама забрањен на тржишту ЕУ.

Недавно је и контролом на продајним мјестима у Хрватској откривен клорпирифос у мандаринама које су се продавале у Хрватској и Словенији. Земља пријаве била је Хрватска. Прије тога мандарине с траговима клорпирифоса откривене су и у пошиљци за Србију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.