Ako Ukrajina i Rusija ne produže sporazum o tranzitu

Upozorenje ministra ekonomije Njemačke: Industrija se gasi bez ruskog gasa!

  • Извор: РТ Балкан
  • 12.06.2023. 17:09

Ukoliko Ukrajina i Rusija ne produže sporazum o tranzitu gasa koji ističe krajem sljedeće godine, Njemačka bi mogla da bude primorana da smanji ili čak potpuno ugasi svoje industrijske kapacitete, rekao je vicekancelar i ministar ekonomije te države Robert Habek.

Habek je na ekonomskoj konferenciji u istočnoj Njemačkoj uputio oštro upozorenje, rekavši da kreatori njemačke politike ne treba "ponovno da naprave istu grešku" pretpostavkom da će ekonomija ostati nepromijenjena ukoliko se ne preduzmu preventivne mjere za obezbjeđivanje snabdijevanja energijom, prenosi "Blumberg".

Evrozona u recesiji!

Evrozona u recesiji!

"U slučaju nestašice gasa, moralo bi da se ispoštuje pravilo o podjeli tereta nestašice u Istočnoj Evropi, što znači da bi Njemačka tamo morala da izvozi gas kako bi nadoknadila njihov deficit, a proizvođačima u najvećoj evropskoj ekonomiji bi moglo da se ograniči i smanji snabdijevanje", dodao je on.

Dodatni kapaciteti, uključujući LNG terminal na sjevernoj njemačkoj obali (kome se oštro protivi lokalno stanovništvo i aktivisti za zaštitu životne), biće od suštinskog značaja za održavanje snabdijevanja i istočne Njemačke i istočne Evrope, istakao je Habek.

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Kako navodi "Blumberg" pozivajući se na prošlonedjeljni izvještaj Centra za globalnu energetsku politiku, čak i ako se neke isporuke ruskog gasa preko Ukrajine nastave nakon 2024. godine, malo je vjerovatno da će trenutni ugovor o tranzitu biti produžen pod sličnim uslovima, s obzirom na "nedostatak političke podrške".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска