Требиње

Управа и Синдикат ЕРС-а постигли договор

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2023. 19:10

Око 1000 радника енерго сектора из свих дијелова Српске сјатило се у Требиње. Имали су јасне захтјеве.

"Долазимо из Бањалуке из Електро Крајине, дошли смо да нам се врати колективни уговор, цијена рада да се повећа и да синдикат остане јединствен“.

„Долазимо из Фоче и протестујемо због разних неправилности и проблема које имамо“.

„Тражимо мало повећање цијене рада“.

„Како су отишле цијене а плата стоји годинама, катастрофа“.

Вишковић: Никад мања дуговања

Вишковић: Никад мања дуговања

И док су се радници окупљали у градском парку синдикалци и чланови Управе Електропривреде били су за истим столом. Олако су се договорили и потписали Споразум у коме пише да се стари колективни уговор враћа и да почињу преговори око новог али и око нове цијене рада.

„Састанака ћемо имати доста, очекујемо да ћемо бити ефикасни, подршку радника имамо, разумијевање Управе видјели смо да имамо тако да резултати неће изостати“, изјавила је Кораљка Марков Ковачевић, предсједник синдиката ЕРС-а.  

„Наравно да смо могли све ово раније да ријешимо, на неки други начин, преговорима али оволики број окупљених гарантује да више се нико неће усудити да доведе у питање јединствени колективни уговор и права радника“, истакао је Жељко Тепавчевић, предсједник СО РИТЕ Гацко. 

И једна и друга страна формираће радне групе које ће састанчити и договарати се у наредном периоду. Циљ је урадити детаљне анализи па онда успоставити нови колективни уговор и повећати цијену рада. У ЕРС се надају да ће све ићи лако.

Да ли су оправдани најављени протести синдикалаца ЕРС-а?

Да ли су оправдани најављени протести синдикалаца ЕРС-а?

"Уколико ове радне групе доставе усаглашени приједлог до 31. јануара 2024. године, послодавац ће предузети разумне напоре да усаглашену цијену рада уобзири у модел обрачуна плате почев од 1. јануара 2024. године“, рекао је Борислав Грубач, извршни директор за правне послове ЕРС-а  

Рат управе и Синдиката ЕРСа траје скоро два мјесеца. Све је почело када су синдикалци затражили да се цијена рада подигне са 158 на 190 марака. Управа је тада рекла да то није реално и раскинула постојећи колективни уговор.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.