Берлин

Важне вијести за оне који иду у Њемачку - изгласане промјене

  • Извор: Агенције
  • 21.10.2023. 19:18

Бундестаг је усвојио далекосежне реформе у сектору саобраћаја.

Ту је и доплата за ЦО2 на путарину за камионе, а планирано је и стварање могућности за више саобраћајних трака за аутобусе и више зона од 30 км/х у градовима.

Путарина за камионе на путевима и ауто-путевима у Њемачкој постаће скупља и тиме ће се осигурати више новца за улагања у жељезничку инфраструктуру у будућности.

Бундестаг је усвојио приједлог закона министра саобраћаја Волкера Висинга којим ће се 1. децембра увести додатна ЦО2 надокнада на већ постојећу таксу за кориштење путева.


Човјек из БиХ зарадио милионе у Америци и све потрошио на јаране

Човјек из БиХ зарадио милионе у Америци и све потрошио на јаране

Од 1. јула 2024. године наплата путарине важиће и за мање транспортере теже од 3,5 тоне.

До сада се плаћање те таксе односило на возила од 7,5 тона па на више. Међутим, од тог правила требала би бити изузета возила занатских предузећа.

Додатни приходи мјериће се у милијардама

Од 2024. до 2027. очекује се додатни приход од 30,5 милијарди евра. При томе би се требало реорганизовати и кориштење тих средстава.

Половина прихода од путарине требала би и даље бити намијењена за побољшања инфраструктуре савезних ауто-путева, остатак ће углавном бити усмјерен за "подухвате на жељезничкој мрежи".

Путарина за теретна возила на њемачким ауто-путевима наплаћује се од 2005. године, а потом је наплата постепено проширена и на све магистралне путеве.


Дјечаку из Бањалуке потребна наша помоћ

Дјечаку из Бањалуке потребна наша помоћ

Влада очекује да ће приход од путарина у овој години износити око осам милијарди евра.

Више флексибилности за савезне покрајине и комуне

Нова измјена Закона о друмском саобраћају даје савезним покрајинама и комунама већу флексибилност у планирању саобраћаја.

У будућности оне могу, на примјер, дати предност локалном јавном превозу или возилима на алтернативни погоном који је еколошки прихватљивији и то кроз увођење посебних трака, проширење бициклистичких стаза, те увођењем ограничења брзине од 30 км/х у близини школа и вртића.

Такозвани Закон о убрзању планирања усмјерен је ка провођењу жељезничких пројеката и обнови посебно саобраћајних дионица ауто-путева.


Снажно невријеме у дијеловима БиХ, гром разнио пут

Снажно невријеме у дијеловима БиХ, гром разнио пут

Њиме би се требала убрзати и обнова мостова, при чему, у одређеним околностима не би више било потребно провођење процјене утицаја на животну средину.

Такође би требало увести и поједностављену процедуру за изградњу вјетро и соларних система на ауто-путевима и магистралним цестама, пише "Дојче Веле".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.