Ministar finansija Republike Srpske

Vidović: Protiv inflacije se boriti povećanjem domaće proizvodnje

  • Извор: АТВ
  • 28.04.2023. 19:10

Povećanjem domaće proizvodnje, umanjiće se uticaj inflacije. U Republici Srpskoj najveća je bila prošle godine u septembru kada je iznosila 16,8 odsto. Prosječna je iznosila 12,7 odsto.

Evidentan je pad u martu ove godine – 10,4 odsto. Inflacija nije samo pojava, nego i način života, kako u Republici Srpskoj, tako i u zemljama regiona, kaže ministar finansija Srpske. Zora Vidović tvrdi da Vlada na sve načine pokušava da smanji negativan efekat inflacije.

"Mi smo projektovali da ćemo negdje doći na normalni nivo inflacije oko tri odsto 2025 godine. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći, ali naše moći nisu velike. Mislim da to najviše zavisi od geopolitičkih kretanja u svijetu, jer ta geopolitička kretanja poslovanje i velikih, a pogotovo nas malih koji o tome apsolutno zavisimo", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Da treba da se stvore uslovi za investicije, te da je potrebno više ulaganja u infrastrukturu, poruka je i ministra finansija u Savjetu ministara BiH. Zoran Tegeltija poručuje da je najvažnija stvar eliminisati uzroke inflacije. Dok ona postoji iznad normalnih okvira, država mora da pomaže onima koji su najugroženiji.

"U toj borbi s inflacijom neke privrede se bolje snalaze, neke lošije. To su finansijski sektor, to je maloprodaja... Vi znate da postoje neke privredne grane koje ne pitaju za cijenu radne snage. Naravno, to nisu oni stvorili iz toga što su oni postali neki profitabilniji u smislu da su povećali svoju produktivnost ili slično, već su povećali to uz pomoć razlike u cijeni. Znači, ovo je jedan proces koji smo mi zaboravili da tako nešto postoji od kraja ovoga rata, nismo se ovako velikim problemom suočili", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija u Savjetu ministara BiH.

Borba s inflacijom će trajati najmanje još dvije do tri godine, ocjena je stručnjaka na Jahorina ekonomskom forumu. 

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм