Ministar finansija

Vidović: Stabilizacija inflacije se očekuje polovinom godine

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2023. 09:13

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je Srni da se određena stabilizacija inflacije očekuje polovinom ove godine i da eventualno ostane na tom dostignutom nivou, što bi bilo značajno.

"Zaista očekujem njeno smirivanje, a to ne može niko sigurno garantovati. Vidjećemo šta će se dešavati kada su globalna pitanja u svijetu", rekla je Vidovićeva.

Ona je konstatovala da je inflacija svjetski problem, pa samim tim i u Srpskoj, te navela da procjene svjetskih stručnjaka govore o tome da bi euribor mogao da raste negdje do juna i onda se očekuje određena stabilizacija.

Vidovićeva je dodala da je sada u svijetu jedina poluga kod velikih ekonomija kojim se suprotstavljaju inflaciji podizanje kamate, što je proizvelo bankrote određenih banaka i što će se sigurno odraziti na cijeli svijet jer je riječ o velikim sistemima.

Ona je navela da je Svjetska banka podigla kamatu za 0,5 odsto, a Federalne rezerve SAD su tu stopu podigle za 0,2 odsto, što generalno utiče na sva međunarodna finansijska tržišta.

"Utiče i na kamate za zaduživanje, što nije dobro, jer ako te kamate pređu određene maksimume, onda dolazi do potpunog rušenja svih ekonomskih sistema. U tom slučaju više nema ko da uzima te kredite, jer ne može u svojoj proizvodnji obezbijediti toliku dobit da ih može vraćati i ne može biti konkurentan na tržištu", rekla je Vidovićeva.  

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина