Sjednica

Vlada o najnižoj plati odlučuje u četvrtak

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2023. 19:41

Vlada Srpske će odluku o najnižoj plati donijeti u četvrtak. Najniža plata biće sigurno ponovo najveća, ne samo u BiH već i u okruženju, poručuje Radovan Višković.

 Ne iznenađuje ni to kaže što sindikat i poslodavci nisu pronašli zajednički jezik.

“Vlada će reći svoju odluku. Ja ne želim ovog trenutka i ja ne želim ovog momenta reći to će biti u četvrtak na sjednici Vlade i Vlada će donijeti odluku o najnižoj plati koja će sigurno biti ponovo najveća, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u okruženju”, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Bilo bi sramota da najniža plata u Srpskoj bude manja od naknade koju će primati majke sa četvoro i više djece, jasni su u Sindikatu uprave. Minimalac se, kažu, godinama zloupotrebljava, tako što podstiče kovertu ali i poslovanje u sivoj zoni. Samo nepostizanje dogovora oko najniže plate jasno govori i da takav model u Srpskoj više ne može opstati. 

“Ono što sam ja iznosio u posljednjim danima da bi bilo sramota da najniža plata u Republici Srpskoj bude manja od naknade koju će primate majke sa četvoro i više djece. Ako gledamo minimalac kao minimalac, on koliki god da je, nedovoljan za život jednog radnika u Republici Srpskoj. Smatramo da se zbog toga mora urediti pitanje obračuna zarade u Republici Srpskoj”, naveo je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Poslodavci i sindikat o najnižoj plati za ovu godinu pokušali su da se dogovore u dva navrata. Međutim, oba puta bezuspješno. 673 marke prijedlog je poslodavaca dok iz saveza sindikata ne pristaju na iznos manji od 800 maraka.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић