Норвешка

Власт и опозиција желе започети истраживања у морском дну Арктика

  • Извор: Анадолија
  • 05.12.2023. 15:58

Норвешка влада лијевог центра и двије велике опозиционе странке договориле су се у уторак да започну процес истраживања минерала на морском дну Арктика, упркос упозорењима еколошких група да би то угрозило биодиверзитет рањивих екосистема у тој области.

Норвешка је у јуну саопштила да жели отворити дијелове норвешког епиконтиненталног појаса за комерцијално дубоко морско рударство у складу са стратегијом земље за тражење нових економских прилика и смањење ослањања на нафту и плин.

"Ово је катастрофа за море. Норвешка сада дозвољава неповратне интервенције у подручјима гдје је природа потпуно непозната", рекао је Фроде Плеyм, шеф локалног огранка организације Greenpeace.

Мартин Свеинсон Мелeр из норвешке еколошке групе Беллона рекао је да је то “потпуно у супротности са научним препорукама” и вјерује да је “опасно искакање из колосијека у борби против климатских промјена."

Цимет-ролнице: Посластица за сваког

Цимет-ролнице: Посластица за сваког

Влада, коју чине Лабуристи и Партија центра, склопила је договор сa конзервативцима из Хоеyреа и Партије прогреса, објавила је норвешка новинска агенција НТБ.

Речено је да су се договорили о постепеном отварању процеса у којем ће норвешки парламент или Стортингет, одобрити прве развојне пројекте, на исти начин као што је то учинио за одређене пројекте екстракције у нафтном сектору.

Скандинавска земља, која је једна од најбогатијих земаља свијета због својих огромних резерви нафте и плина, каже да на морском дну норвешког континенталног појаса постоје значајни минерални ресурси.

Вјеридба на Јахорина о којој сви причају -

Вјеридба на Јахорина о којој сви причају - "Олимпијска" љубавна прича

Према процјенама норвешке дирекције за нафту, постоје сулфидне и манганове коре које садрже метале и минерале који су кључни за израду батерија, вјетроагрегата, рачунара и мобилних телефона.

"Ако се покаже да је профитабилно и ако се експлоатација може обавити на одржив начин, активности на морском дну могу ојачати економију, укључујући запошљавање у Норвешкој, истовремено осигуравајући снабдијевање кључним металима за прелазак свијета на одрживу енергију", саопштило је Министарство нафте и енергетике у јуну.

Планирано подручје се налази југозападно од арктичког острва Свалбард.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином