Cijene u marketima trostuko više

Voćari predlažu - tri punkta za otkup voća u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 18.06.2023. 19:25

Kilogram trešanja voćari "na grani" prodaju za nekoliko maraka, a te iste trešnje na tržnicama i marketima koštaju i trostruko više. Na našem proizvodu prekupci višetruko zarade, kažu voćari, a mi ni proizvodnju ne pokrijemo. Zato predlažu formiranje punktova za otkup i prodaju voća i povrća.

Zadruge i voćarske kooperative, kažu voćari, i nisu dale očekivan efekat.

Voćari imaju dobru ideju, njihovi proizvodi moraju da imaju bolju tržišnu cijenu, kaže resorni ministar. 

"Neko otkupljuje jabuku po jednoj cijeni od njih, ta jabuka je tri puta skuplja u tržnom centru, a za nju taj ko je prodaje nije platio porez dobit, dohodak koji je ostvario, što znači da smo svi u gubitku. Ovdje se moraju uključiti nadležne institucije i mi smo donijeli zaključak, obratili se inspektoratu", rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Voćari moraju da se udruže i nađu najbolje rješenje, a mi ćemo pomoći koliko bude do nas, kaže ministar trgovine.  Moraju da porade na brendiranju i marketingu svojih prozovda.

"Mi kao ministarstvo nećemo dozvoliti, zajedno sa Inspektoratima, neću dozvoliti nikome da uzima ekstra profit, nego da te cijene budu što se kaže što prikladnije našim građanima. Mi smo pokrenuli kampanju društveno odgvornih proizvoda, bio sam u nekoliko marketa i vidio sam da su upravo i voće proizvedeno u Srpskoj sastavni dio te kampanje, da su sada cijene voća, u marketima koji su dio naše kampanje, 10-20 % jeftinije u odnosu na cijene koje su bile prije", rekao je Denis Šulić, minisar trgovine i turizma Republike Srpske.

Muku voćarima i povrtlarima zadaje i prekomjeran uvoz. Tu se i jedni i drugi slažu da je potrebno uvesti zaštitne mjere u sezoni domaćeg voća i povrća. Za takav potez potreban je dogovor i podrška u Savjetu ministara BiH. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.