Влада Српске

За подршку прољећној сјетви обезбијеђено 180 милиона КМ

  • Извор: Агенције
  • 04.04.2024. 16:49

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о заснивању новог производног циклуса 2023/24 године у пољопривреди у којој се наводи да су донесене мјере подршке прољећној сјетви кроз обезбијеђених 180 милиона КМ.

У информацији се наводи да је с циљем подстицања текуће производње ресорно министарство донијело мјере подршке прољећној сјетви тако што је обезбијеђено 180 милиона КМ за финансирање текуће производње и капиталних инвестиција у пољопривреди, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Обезбијеђена је премија за сјетву пшенице у укупном износу од 500 КМ по хектару за шта је обезбијеђено 12,5 милиона КМ, као и регрес за дизел-гориво за прољетне и јесење радове у 2024. години у количини од 100 литара, односно 80 КМ по хектару обрадиве површине у укупном износу од 12 милиона КМ.


Дијана Хркаловић о убиству мале Данке: Невјероватно је

Дијана Хркаловић о убиству мале Данке: Невјероватно је

Осим тога, пољопривредници имају право на регресирање свих сјемена домаћих произвођача у износу од 50 одсто од малопродајне цијене с циљем омасовљења сјетве кроз већу доступност јефтинијег сјемена домаћих произвођача.

Обезбијеђена су и додатна средства за подршку сјетви индустријских култура /меркантилне соје, сунцокрета и уљане репице/ у износу од 400 КМ по хектару, као и додатна средства за заснивање органске производње у износу 600 КМ по хектару и 500 КМ по условном грлу.

Реализацију је дужно да прати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и да предузима мјере из своје надлежности и континуирано информише Владу о завршетку заснивања нове пољопривредне производње, са приказом ефеката предузетих мјера.

Влада је на данашњој сједници прихватила информацију о активностима у области сарадње Републике Српске са дијаспором за прошлу годину.


Волио бих да им судим: Српски репрезентативац о ухапшенима за убиство Данке

Волио бих да им судим: Српски репрезентативац о ухапшенима за убиство Данке

Информација је подијељена у неколико сегмената, тако да представља активности Министарства као надлежне институције за област сарадње са дијаспором.

То укључује активности на спровођењу мјера предвиђених акционим планом, као што су информисање дијаспоре, вођење Регистра дијаспоре и сарадња са другим надлежним институцијама у овој области.

Такође, представљене су и активности представништава Републике Српске у иностранству, која су у директном и свакодневном контакту са нашим исељеницима, наводи се у саопштењу.

Поред тога, уврштене су активности на јачању сарадње са надлежним институцијама Србије које се баве овим питањима, са циљем унапређења односа и јачања веза са дијаспором.

Ове активности се заснивају на Меморандуму о сарадњи који предвиђа различите активности Републике Српске и Србије.


Хеликоптером слетио на пумпу - нестало му горива!

Хеликоптером слетио на пумпу - нестало му горива!

Као посебан сегмент издвојене су активности удружења дијаспоре у иностранству.

Министарство пружа подршку оваквим активностима, као и повезивању удружења, јер тако на најефикаснији начин можемо да одржимо контакт са нашим исељеницима, као и да радимо на повезивању са институцијама Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: