Инспекторат Српске

Забрањен увоз јагода из Албаније

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2024. 12:25

Увоз двије пошиљке јагода из Албаније је забранила фитосанитарна инспекција Републике Српске, наведено је на сајту Инспектората Српске.

Како су навели, ради се о 1.370 килограма јагода.

"Код истих је у оквиру редовног прегледа увоза хране биљног поријекла, потврђен повећан садржаја пестицида“, додају у саопштењу.

У саопштењу се додаје да надлежна инспекција настоји да у контроли воћа и поврћа проводи циљане активности у складу са сезонским карактером појединих врста, те је са почетком сезоне увоза јагода, посебна пажња усмјерена на њихову контролу.

Фронтмен Београдског синдиката за АТВ: Бањалука је, поред Београда, најважнији синдикални центар

Фронтмен Београдског синдиката за АТВ: Бањалука је, поред Београда, најважнији синдикални центар

Из Инспектората додају да јагоде које се увозе у Републику Српску најчешће долазе из Шпаније, Италије, Турске и Албаније, у којима повољнији климатски услови омогућавају рану производњу јагоде, као и производњу током цијеле године.

"Највећи ризик код воћа и поврћа представља недозвољена количина пестицида, микотоксина и тешких метала и управо су то параметри који се провјеравају. Сваку пошиљку воћа из увоза мора пратити увјерење о здравственој исправности и сертификат који издаје овлашћени орган земље извознице. Инспектори провјеравају да ли пошиљку прати сва потребна документација, врше детаљан преглед пошиљке и у складу са процјеном ризика узимају узорке за анализу. Од почетка ове године за потребе лабораторијских анализа, приликом увоза узето је око 300 узорака воћа и поврћа“, додали су у саопштењу.

Анђела Јовановић се огласила након што ју је тужио Бранислав Лечић

Анђела Јовановић се огласила након што ју је тужио Бранислав Лечић

Такође, подсјетили су, у протеклом мјесецу фитосанитарна инспекција је забранила увоз једне пошиљке јагода из Албаније у количини од 1.260 килограма, због повећаног садржаја пестицида, чиме је до сада забрањен увоз за укупно три пошиљке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)