Регулаторни оквир

Закон о дигиталној имовини Србије - јасан оквир и правна сигурност за инвеститоре и кориснике

  • Извор: АТВ
  • 07.10.2023. 15:00

Република Србија је међу првим земљама у свијету које су, захваљујући усвајању Закона о дигиталној имовини 2021. године, створиле регулаторни оквир за област дигиталне имовине, и то не само тиме што је обезбијеђен јасан оквир и правна сигурност за инвеститоре и кориснике дигиталне имовине, него и тиме што је послат сигнал свијету да Србија постаје држава fintech-a.

Усвајањем Закона о дигиталној имовини Србија је показала да иде у корак са развојем ИТ технологија, са иновацијама и промјенама у дигиталном свијету. 

Законом о дигиталној имовини омогућава се финансирање помоћу инвестиционих токена, унапређује и развија тржиште капитала коришћењем дигиталне технологије и јача се оквир за борбу против злоупотреба на тржишту дигиталне имовине, као и прања новца и финансирања тероризма.

Закон о дигиталној имовини уређује питања издавања дигиталне имовине и секундарно трговање дигиталном имовином у Србији, пружање услуга повезаних са дигиталном имовином, заложно и фидуцијарно право на дигиталној имовини, надлежност Комисије за хартије од вриједности и Народне банке Србије, као и надзор над примјеном Закона.

Дигитална имовина, односно виртуелна имовина, према Закону, представља "дигитални запис вриједности који се може дигитално куповати, продавати, размјењивати или преносити и који се може користити као средство размјене или у сврху улагања, при чему дигитална имовина не укључује дигиталне записе валута које су законско средство плаћања и другу финансијску имовину која је уређена другим законима, осим када је другачије уређено овим Законом.

Иначе, постоје двије врсте дигиталне имовине: виртуелна валута и дигитални токен. Дигитални токени су посебно значајни као вид алтернативног финансирања младих и иновативних компанија и стартапова. Виртуелне валуте, са биткоином као њеним најпознатијим представником на глобалном нивоу, јесу иновативна средства размјене које не издају и не гарантују централне банке за разлику од обичног новца.

Закон о електронском новцу је у процедури у Народној скупштини Републике Српске.

Овим законом уређује се појам електронског новца, послови издавања електронског новца, издаваоци електронског новца, услови за оснивање, пословање и престанак рада друштва за издавање електронског новца, надзор над обављањем послова издавања електронског новца, те заштита права и интереса ималаца електронског новца на простору Републике Српске.

Из Владе Републике Српске раније је речено да је утврђивање Нацрта закона о електронском новцу регулаторни одговор на појаву савремених финансијских услуга на међународном тржишту, с циљем стварања правних предуслова за њихов развој на домаћем тржишту путем оснивања и пословања друштва за издавање електронског новца.

"Уређивањем послова издавања и откупа електронског новца законом се постављају сигурне основе за коришћење дигиталног облика новца не само у свакодневном начину живота грађана, већ и за ефикасније и економичније пословање привредних субјеката", речено је из Владе Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм