Nestabilno tržište

Zalihe peleta sve tanje, a cijene sve veće

  • Извор: АТВ
  • 12.05.2022. 15:52

Cijene peleta u Srpskoj, kao i u svijetu, su konstantno u porastu. Iz bojazni da bi cijena mogla biti veća kad počne sezona grijanja, svi su pohrlili da se obezbijede na vrijeme. Međutim, potražnja je tolika da domaći proizvođači ne mogu isporučiti dovoljne količine, a mnogi ne primaju narudžbe jer ne smiju garantovati cijenu.

U razgovoru sa proizvođačima iz Srpske, saznali smo da na njihove cijene utiču razni faktori, a najviše cijene goriva ali i samih materijala potrebnih za proizvodnju peleta. 

Cijena tone peleta varira od distributera do distributera, te je za njega potrebno izdvojiti od 440 do 485 KM. 

“Evidentno je da će u nekom narednom periodu doći do poskupljenja peleta, jednostavno sve je poskupilo pa će se to odraziti i na nas. Nama sve nafta diktira, kako ona bude varirala tako ćemo i mi. Ne možemo da održimo iste cijene jer nam neće biti isplativo”, rekli su nam iz preduzeća “Terzić” iz Pala.

Dodaju da je potražnja velika, najviše zbog bojazni građana da će doći do drastičnog poskupljenja.  

Ističu da se kod njih trenutno tona peleta može naći za 450 KM.

Da su svi građani pohrlili u nabavku peleta tvrde nam i iz “Medeks prom” preduzeća, gdje navode da je duplo veća potražnja nego što je bila prošle godine u ovo doba.

“Građani u nabavku peleta inače kreću poslije odmora, tako nekad krajem avgusta, septembar ili čak u oktobru, međutim ove godine su se svi prepali da kasnije neće moći da ga nabave pa konstantno traže da kupe. Nama svakodnevno zvone telefoni”, kažu iz ovog preduzeća.

U ovom preduzeću trenutno je remont i priprema mašina za proizvodnju peleta, pa se cijene još uvijek nisu mijenjale, ali vjeruju da onog trenutka kada pokrenu pogon će morati korigovati svoj cjenovnik.

Iz preduzeća “Drvoprodex” iz Banjaluke kažu za ATV da su građani pohrlili da rezervišu i kupe pelet, te da često moraju da odbiju narudžbe jer ne mogu isporuče onoliko koliko se traži.

“Mi trenutno imamo narudžbe za naredna dva mjeseca, te trenutno ne primamo nove zahtjeve. Jednostavno smo popunili sve svoje kapacitete, a takva je situacija da ne smijemo da primamo drugu turu narudžbi najviše zbog toga što ne znamo koliko ćemo imati zaliha na stanju, te koliko će koštati. Očekujemo da će biti korigovanja naših cijena na gore, ali da neće biti drastično poskupljenje”, rekli su iz “Drvopromex-a”.

Navode da bi se za petnaest dana trebalo znati kada će krenuti narudžbe za septembar i po kojoj cijeni će se prodavati. 

U ovom preduzeću cijena peleta je 485 KM.

Novi cjenovnik očekuje se i u “BioConceptu”, jednoj od najvećih fabrika peleta u Bosni i Hercegovini.

“Trenutno je cijena peleta kod nas 480 KM, ali se očekuje da ona bude veća ve poslije 15. Maja. Predviđanja su da će tona peleta biti skuplja od 10 do 20 KM”, navode iz ovog preduzeća.


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.