Tržište i dalje osjetljivo

Zastoj u Norveškoj dovoljan za novi šok ponude: Cijena gasa u Evropi porasla za više od 16 odsto

  • Извор: РТ Балкан
  • 13.06.2023. 22:03

Evropski fjučersi prirodnog gasa naglo su porasli u utorak nakon što su produženi zastoji u tri velika norveška gasna postrojenja.

Holandski referentni fjučersi, koji predstavljaju buduću cijenu gasa za mjesec unapred porasli su za čak 16,6 odsto. Prekidi na mreži će uticati na glavne objekte, uključujući Ormen Lange (Ormen Lange), Nihamna (Nyhamna) i Aasta Hanstin (Aasta Hansteen), prema obavještenjima koje je objavio mrežni operater "Gasko AS".

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

"Blumberg" piše da ovi potezi signaliziraju da je tržište i dalje osjetljivo na šokove ponude, pri čemu trgovci nastoje da uravnoteže sporu industrijsku potražnju i visoke nivoe zaliha dok se region priprema za predstojeću zimu. Cijene su prošle nedjelje bile nestabilne usred niza konkurentskih faktora, uključujući prekide u postrojenjima i neobično toplo vrijeme u Evropi i Aziji, što bi moglo da poveća potrošnju zbog upotrebe uređaja za hlađenje.

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Dok su nivoi skladištenja veći od prosjeka ponekad pružali osjećaj sigurnosti dok se Evropa priprema za predstojeću grejnu sezonu, čini se da se trgovci pripremaju za mogućnost komplikacija na tržištu, sa cijenama za skoro 25 odsto višim nego što su bile na početku ovog mjeseca.

Analitičari očekuju da Evropa uđe u narednu zimu sa skladištima gasa punim do vrha, ali prognoziraju da će do kraja sezone pasti na 48 odsto, nešto ispod nivoa viđenog ranije ove godine.

Nebenzja: Ulažu se napori da se zataška sabotaža gasovoda

Nebenzja: Ulažu se napori da se zataška sabotaža gasovoda "Sjeverni tok"

Analitičari "Sitigroup Inc" rekli su da očekuju da će cijene u trećem kvartalu u Evropi i Aziji u proseku biti oko 50 odsto ispod svojih trenutnih nivoa.

Holandski gasni fjučerse za mesec unapred, trgovali su se 14,4% više po cijeni od 35,50 evra po megavat-satu do 14:56. u Amsterdamu. Ekvivalentni ugovor u Velikoj Britaniji porastao je za 16,4%. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.