"Балтиконектор“

Затворен гасовод између Финске и Естоније због цурења: Није искључена диверзија

  • Извор: Спутник Србија
  • 10.10.2023. 18:39

Гасовод "Балтиконектор“ (Balticconnector), који повезује Финску са Естонијом, оштећен је у економској зони Финске, саопштио је премијер те земље Петери Орло.

"Гранична и обалска стража откриле су мjесто цурења. Гасовод је оштећен у искључивој економској зони Финске. Финске власти су покренуле истрагу“, рекао је Орло.

Како је истакао, оштећење гасовода није могло бити изазвано природним узроцима. Фински премијер је такође казао да је оштећен кабл за пренос података, те да се то највjероватније догодило у економској зони Естоније.

Политичар је додао да су власти ЕУ и НАТО обавијештене о ситуацији, те да енергетска безбједност Финске није угрожена.

Kако је Слађана покушала да заташка убиство супруга Дејана

Kако је Слађана покушала да заташка убиство супруга Дејана

У међувремену, предсjедник Финске Саули Нинисте рекао је да оштећења гасовода и комуникационог кабла могу бити посљедица спољашњег утицаја. Како је прецизирао, узрок штете још није утврђен, а истрага се наставља.

Јуче је финска државна компанија, оператор "Гасгрид Финланд“ саопштила да је затворила подводни гасовод између Финске и Естоније након необичног пада притиска у цијеви који може указивати на то да је дошло до цурења. Након тога је компанија саопштила да "постоје разлози за сумњу да је узрок инцидента оштећење морског гасовода“, али није навела додатне информације.

Акција Судске полиције: Ухапшен дилер који је избјегавао одлазак у затвор

Акција Судске полиције: Ухапшен дилер који је избјегавао одлазак у затвор

"Балтиконектор“ је гасовод који се протеже дном Финског залива дужином од око 80 километара између Инкоа у Финској и Палдискија у Естонији. Обје земље имају компресорске станице и копнене руте за транспорт гаса које повезују гасовод са транспортном мрежом земље.

Гасовод се налази у економским зонама и територијалним водама Финске и Естоније. Пуштен је у рад у децембру 2019. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина