ATV

Završena žetva: Prinosi pšenice iznad očekivanih

 • 26.07.2020. 16:51

Žetva je završena u Republici Srpskoj. Rezultati se još sumiraju, ali je vidno da su prinosi iznad očekivanja.

Barem što se toga tiče 2020. godina je donijela dobro ratarima. I u Semberiji se hvale prinosima, ali i kvalitetom zrna.

"Sama žetva je protekla dobro. Nije bilo padavina u toku žetve. Što se tiče kvaliteta pšenice, pšenica je i iznad prosjeka. I onaj ko je djelimično odradio agrotehničke mjere, pšenica je stvarno dobrog kvaliteta. Nekoliko nas je samu žetvu, što se tiče samog lagera pšenice, tu smo uzeli neki silos u zakup, tako da imamo na stanju oko 500 tona dosta dobrog kvaliteta", rekao je Boško radić, poljoprivrednik iz bijeljine.

Preko 6.000 ha površine u prijedorskoj regiji ove godine bilo je pokriveno strnim žitima. Tu je dominantna pšenica pod kojom je zavšilo oko 2.800 ha. I tamo su pri kraju žetve. Vremenske prilike su im išle na ruku, te je i njihov rad urodio plodom. Tamo, prema svemu sudeći, bilježe jednu od najboljih godina do sada. Poručuju, ove godine pšenice neće nedostajati.

"Mi na regiji imamo proizvođača, kada govorimo o pšenici, koji su imali jako dobre prinose, po 9-10 t i to je uglavnom u opštini Kozarska Dubica u dijelu koji se zove Dubička ravan, pa evo ovdje do ovih naših brdovitih krajeva, gdje smo imali 4-5 t. Generalno bi se moglo reći da je to na nivou nekih najboljih godina. Što se tiče kvaliteta, ako bi se prinos ocijenio s nekim "odličan" kao nekom kategorijom, kvalitetne osobine su na "vrlodobar"", iskatao je Danijel Egić, rukovodilac PJ Prijedor, resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Zadovoljni su i u resoru. Može se govoriti i o rekordnim prinosima u posljednjih 10-ak godina, poručuju iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Jesenas je zasijano oko 40.000 ha pšenice širom Republike. To sada u prosjeku daje prinose od sedam tona po hektaru. Ječam bilježi iste prinose kao pšenica, dok je prosjek uljane repice četiri tone.

"Očekujemo u ovoj žetvi da proizvedemo preko 250.000 t pšenice, što kada gledamo broj stanovnika Republike Srpske čak može biti i dovoljno za naše potrebe, ali ta pšenica, s njom se često trguje, ona se i dalje prodaje ili se uvoze neke količine zbog kvaliteta, ali kada sve saberemo i oduzmemo, možemo biti zadovoljni i kvalitetom zrna i prinosima po ha u ovoj sezoni. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede od 300 KM/ha i uz cjenu, mislim da će to biti dosta uspješna, profitabilna proizvodnja. Cijena zavisi od kvaliteta zrna. Kreće se tako od 30, pa do 30 i koji fening, što je dosta dobra cijena. Po našim informacijama, otkup ide dobro, tako da su i proizvođači zadovoljni", naglasio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Najavljuju tamo istu, pa čak i veću podršku za iduću godinu. Uz 300 KM/ha za pšenicu, dobiće proizvođači i regresirani dizel, podršku za nabavku mehanizacije, kao i mnoge druge mjere za unapređenje proizvodnje.    

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program