Ekspert za energetsku efikasnost i ekologiju

Zdravković: Srpska jedina u regionu može izvoziti električnu energiju

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2022. 18:21

Ekspert za energetsku efikasnost i ekologiju Miloš Zdravković poručio je da je Republika Srpska jedina u regionu koja može da izvozi električnu energiju, te da je pripremila dobar set mjera za građane.

On je, uoči četvrtog panela "Energetska stabilnost - preduslov ekonomskog rasta" u okviru poslovne konferencije "Izazovi i budućnost poslovanja", rekao Srni da je potrebno ulagati u nove projekte kao što su hidroelektrane, ali i naglasiti potrebu uštede električne energije u domaćinstvima.

"Evropa je trenutno u problemima zbog političkog pritiska. Meni je drago da Srpska nije pod tim pritiskom, jer slušajući premijera Radovana Viškovića danas, shvatio sam da je on čovjek imun na sve pritiske sa strane i da je Republika Srpska na dobrom putu", istakao je Zdravković.

Prema njegovim riječima, na građanima je da štede, na poslodavcima da ulože u energetsku efikasnost i tako unaprijede način poslovanja, dok država ima zadatak da ulaže u nove kapacitete kako bi se održao balans energije.

"Republika Srpska je održala svoje kapacitete i termoelektrane, nije podlegla pritiscima i to je garant razvoja u budućnosti, a postoji potreba dodatne gasifikacije i promovisanja nuklearne energije u budućnosti", naglasio je Zdravković.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je Srni da je energija važan element i da se zbog toga pribjegava uštedama, podsjetivši da Vlada Srpske finansira projekte energetske efikasnosti objekata od javnog značaja.

"To su bolnice, škole i dječiji vrtići. Primjećuje se da su objekti koji su implementirali energetsku efikasnost, odnosno utopljavanje zgrada, termičku izolaciju i zamjenu spoljašnjih otvora, ostvarili uštede 20 i više odsto, što znači da ta energija ostaje u `Elektroprivredi` i može se dalje prodavati, što je dodatni prihod. Objekti koji su ugradili termičku izolaciju dobijaju manje račune za materijalne troškove", naglasio je Petrović.

On je upozorio da je energetska kriza zahvatila sve zemlje osim Srpske, te da su Austrija, Njemačka i Italija uvele, ne samo mjere štednje, nego i kaznene odredbe za one koji se ne pridržavaju tih mjera.

"Kod nas toga nema, već postoji volonterski poziv da se štedi energija", naveo je Petrović.

Održavanjem četvrtog panela "Energetska stabilnost - preduslov ekonomskog rasta", u Banjaluci je završena poslovna konferencije "Izazovi i budućnost poslovanja" koju je organizovala Unija poslodavaca Republike Srpske.

Konferencija je održana u okviru aktivnosti na izradi programa ekonomskih reformi Republike Srpske 2023-2025. 

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина