Желе да укину пријевремене пензије

  • Извор: Феникс магазин
  • 08.02.2024. 11:14

Дани такозване "пензије са 63" вјероватно су одбројани. Све више политичара и економиста у Њемачкој залаже се за укидање превременог пензионисања.

Министар финансија такође се слаже с овом одлуком, пишу њемачки медији.

"Одлазак у пензију са 63 године" је контроверзна тема. Њемачка економија се бори да пронађе сваког појединог радника, док с друге стране стотине хиљада људи сваке године одлази у пријевремену пензију.

Од 2014. године особе које су у законском пензијском осигурању 45 година имају могућност да оду раније у пензију без одбитка – што многи и чине. Али то не само да оптерећује компаније, које због тога морају да изгубе добре раднике, већ и пензијске фондове.

Једногласно усвојен план инвестиција

Једногласно усвојен план инвестиција "Електропреноса" већи од 420 милиона КМ

Складно томе, расправа о укидању ове уредбе постаје све жешћа.

На то, уз економисте, позивају и предсједник послодаваца Рајнер Далгер и премијер савезне земље Баден-Виртемберг Винфрид Кречман (Зелени). Странка ФДП сада то такође јавно захтијева, чак и ако се то противи жељама коалицијског партнера СПД-а.

Позадина је спор око питања како растеретити предузећа у Њемачкој, пишу њемачки медији, а преноси Феникс.

ФДП би желио да смањи порезе – али то би онда морало довести до даљих резова у државном буџету.

Линднер и ФДП сматрају да одлазак у пензију са 63 године више није примјерен

Политичар ФДП-а Ото Фрик, рекао је у интервјуу за њемачке медије да ће све ставке у буџету морати да буду поновно процењене како би се омогућиле пореске олакшице за компаније у будућности, наводе њемачки медији.

Вишковић: Биће предложен модел сарадње

Вишковић: Биће предложен модел сарадње "Космоса" и "Орла" са Владом Србије

"Онда морате рећи без којих ствари можете? А онда погледајте гдје су социјална давања усклађена с потребним. Гдје је заправо потреба", објашњава.

Фрик је као примјер навео пензију у 63. години. Став ФДП-а је да то више није потребно.

"Али то не значи да они који имају посебно тешке послове немају посебан третман", каже Фрик. Нејасно је шта мисли који би се тешки послови подразумијевали за раније пензионисање.

Министар финансија Кристијан Линднер (ФДП) такође се слаже с њим. Критиковао је "парадоксалну" чињеницу да је висококвалификованим људима допуштено превремено пензионисање иако и даље могу да наставе да раде.

"Провјерени манипулатор Вукановић поново искривио истину"

"Морамо да продужимо радни вијек", рекао је Линднер.

Линднер и његов ФДП јасно се позиционирају против својих коалицијских партнера, СПД-а и Зелених, који углавном подржавају пензионисање са 63 године.

Порастао број захтјева за пензију без одбитка

Министар рада и социјалне неге Хубертус Хејл (СПД) је у јануару јасно дао до знања да док је он на власти неће доћи крај превременом пензионисању.

"Са 63 године више нема пензије, граница за улазак у пензију за оне који су посебно дуго били осигурани је преко 64 године и порашће на 65 година. Свако ко има 45 година радног стажа има право да оде у ранију пензију без одбитка", рекао је Хејл.

Прошле године је рекордно порастао број захтјева за пензију без одбитка након 45 година рада. Како су крајем октобра известиле новине Билд, позивајући се на њемачко пензијско осигурање, до краја септембра 2023. већ је било добрих 245.000 захтева за неопорезиву пензију од 63 године – око 17 посто више у исто вријеме лани.


(Феникс Магазин)

Пратите нас и путем Вибера