Јапан

Земља излазећег сунца у рецесији

  • Извор: Телеграф
  • 15.02.2024. 11:10

Јапан, до недавно по јачини трећа економска сила свијета, неочекивано је запао у рецесију након пада бруто-друштвеног производа (БДП) за 0,4 одсто у поређењу са претходном годином и потешкоћа које је економија земље имала у посљедњих шест мјесеци.

Слична судбина задесила је и Велику Британију, која је била на шестом мјесту најјачих свјетских економија. Ова земља је током посљедња три мјесеца прошле године пала у рецесију, када је БДП опао за 0,3 одсто. С обзиром на то да је и у претходном кварталу (од јула до септембра) забиљежен пад БДП, Британија је и званично у рецесији, што је озбиљан ударац на премијера Ришија Сунака који је дошао на власт обећавањем економског опоравка и раста.

Многи економисти у земљи излазећег сунца сматрају да ће се ситуација веома брзо значајно поправити, јер, како наводе, "подаци о паду БДП нису коначни". Иако је Јапан у овом тренутку уступио треће мјесто на листи најјачих економија - Њемачкој, ММФ ишчекује да ове економије дају коначне податке у кретањима у претходној години, да би направили нову табелу економски најразвијенијих земаља, јавља ББЦ.

Што се тиче Британије, она до даљег остаје на шестом мјесту ове листе, али са стрепњом ишчекује на излагање канцелара (министра финансија) Џеремија Ханта, који ће за нешто мање од три недјеље образлагати најновији буџет, најављује ББЦ у посебном тексту, преноси Телеграф.

Познати јутјубер пронађен мртав: Ево на шта се сумња

Познати јутјубер пронађен мртав: Ево на шта се сумња

Основни разлог за пад Јапана у друштву најјачих били су проблеми њихове националне валуте у односу на долар који су се појавили крајем 2022. године. Ти проблеми протегли су се и на 2023. када је јен за 12 мјесеци ослабио за девет одсто у односу на амерички долар.

Како било, пад јена помогао је расту цијена акција највећих јапанских компанија, да би истовремено допринео и расту извоза (нарочито аутомобила), који је појефтинио на прекоморским тржиштима.

Раст главног индекса на берзи у Токију, индекса Никеи225 који је по први пут од 1990. прешао границу од 38.000, као и очекивање да ће Централна банка вјероватно одложити одлуку о подизању референтне каматне стопе, говори у прилог томе да Јапан још увијек није рекао посљедњу ријеч.

Нови радари на путевима Српске

Нови радари на путевима Српске

Ни у Великој Британији не звоне звона за панику: Рут Грегори, замјеница главног економисте Капитал Економикса (водеће истраживачке и консултантске компаније у Британији) каже да би најновије економске бројке "могле да подстакну Банку Енглеске да размисли о смањењу каматних стопа":

"Али, сумњам да ће Банка Енглеске бити превише забринута због онога што ће вјероватно бити блага и кратка рецесија“, додала је она. 

Недавни подаци показују да је инфлација - која мјери темпо раста цијена - остала на четири одсто у јануару.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: