Odbijeni najnoviji zahtjevi

Zlatne rezerve Venecuele ostaju "zarobljene"

  • Извор: Танјуг
  • 30.07.2022. 09:55

Visoki sud u Londonu odbio je najnovije zahtjeve predsjednika Venecuele Nikolasa Madura za sticanjem kontrole nad više od milijardu dolara vrijednim zlatnim rezervama te zemlje pohranjenih u podzemnim trezorima Banke Engleske u Londonu.

Sud je danas presudio da prethodne odluke Vrhovnog suda Venecuele, kojima se u vezi sa zlatom daje podrška Maduru, a ne opozicionom lideru Huanu Gvaidu, treba zanemariti,

To je, kako prenosi Rojters, najnovija pobjedu Gvaida, koji je dobio niz sudskih sporova oko venecuealnskih zlatnih poluga nakon što je britanska vlada priznala njega, a ne Madura, kao predsednika ove latinoameričke zemlje.

"Odlučio sam u korist Gvaidovog odbora (u Centralnoh banci Venecuele) - da presude Vrhovnog suda Venecuele ne mogu da budu priznate", rekao je britanski sudija koji je bio nadležan za ovaj slučaj.

Tabori Madura i Guaida su imenovali različite odbore u Centralnoj banci Venecuele (BCV) kojima su izdali suprotstavljene instrukcije u vezi sa zlatnim rezervama.

Advokati odbora BCV-a koji podržava Madura rekli su da centralna banka razmatra žalbu nakon današnje presude, dok je Gvaido, kom je međunarodna podrška oslabila tokom posljednjih 18 mjeseci, ovu presudu nazvao  pobjedom.

Madurov pravni tim rekao je da bi on želeo da proda dio od 31 tone zlata kako bi finansirao odgovor Venecuele na pandemiju i ojačao zdravstveni sistem razoren višegodišnjom ekonomskom krizom.

Gvaidova opozicija tvrdi da Madurova administracija u besparici želi da iskoristi sredstva od prodaje zlata da isplati njegove inostrane saveznike, što Madurovi advokati negiraju.

Britanska vlada se početkom 2019. pridružila desetinama zemalja koje su podržale Gvaida, nakon što je on proglasio prelazno predsjedništvo i optužio Madura za namještanje izbora 2018. Gvaido je u to vrijeme zatražio od Banke Engleske da spreči pristup Madurovovoj vladi zlatnim rezervama.

Madurova centralna banka je potom tužila Banku Engleske zahtevajući povraćaj kontrole nad zlatom i navodeći da se joj se uskraćuju sredstva potrebna za finansiranje odgovora Venecuele na korona virus.

Pravni stručnjaci kažu da je ovaj slučaj bez presedana jer su najviši sudovi jedne zemlje tumačili ustav druge.

Тагови: