Željka Cvijanović

"Značajan mađarski program podrške poljoprivrednicima u Srpskoj"

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2022. 18:38

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Šipovu da je ponosna na program podrške poljoprivrednicima u Srpskoj koji se sprovodi uz pomoć donacije Vlade Mađarske i zahvaljujući kojem će poljoprivrednici, uz miminalna sredstva, moći da nabave kvalitetnu mehanizaciju.

"Svega toga ne bi bilo da nije bilo tog dobrog kontakta, dobre saradnje, partnerstva (srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada) Dodika i (predsjednika Vlade Mađarske Viktora) Orbana", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju poljoprivrednicima.

Ona je dodala da je ponosna na činjenicu da je Republika Srpska ušla u program Mađarske za podršku poljoprivredi.

"Naravno da iza toga stoje i veliki politički napori. Ja samo želim da to valorizujemo na najbolji mogući način", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog dobre saradnje resornog ministarstva sa poljoprivrednim proizvođačima Republike Srpske i istakla da Srpska redovno izmiruje obaveze prema poljoprivrednicima, ali i povećava agrarni budžet.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Srpska jedina država kojoj Mađarska pomaže u okviru podrške poljoprivrednim proizvođačima iako u njoj ne žive Mađari.

"To je rezultat dogovora Dodika i Orbana", istakao je Pašalić u obraćanju poljoprivrednicima i naveo da će im resorno ministarstvo pomoći da apliciraju za sredstva Mađarske za pomoć poljoprivredi.

Pašalić je ocijenio da se poljoprivreda u Šipovu dobro razvija, te najavio da će podrška Republike Srpske poljoprivrednom sektoru u narednom periodu biti još snažnija.

Načelnik Šipova Milan Kovač rekao je da je opredjeljenje ove opštine proizvodnja zdrave hrane i razvoj turizma.

On je naglasio da će opština pomoći poljoprivredicima u realizaciji dobijanja sredstava iz projekta pomoći Vlade Mađarske.

Regionalnom sastanku sa poljoprivredicima i prezentaciji programa podrške Vlade Mađarske u Šipovu prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, Radovan Kovačević - izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te načelnik Mrkonjić Grada Dragan Vođević.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 evra do 25.000 evra.