ATV

Dalmacija

Zvali je Mara uštipak i podsmijavali joj se, sad gledaju za njenim uspjehom

  • Izvor: Slobodna Dalmacija
  • 17.05.2023. 16:39

Marija Vučković iz sinjskog zaseoka Vučkovići, prije 17 godina ušla je u garažu i na vrelom ulju ispekla 88 uštipaka.

Krenula je sinjskim ulicama i za nekoliko sati rasprodala sve. Posao je išao sve bolje, a ona je brzo dobila i nadimak Mara uštipak.

Promisli tada Marija "ma*icu vam vašu, da vam ma*icu vašu, zapamtićete vi Maru uštipak i dan kada ste me tako u sprdnji nazvali".

Tako je i bilo. Danas se Sinj po tri simbola poznaje, Gospi, Alci i sinjskom uštipku Mare uštipak.

Od uštipaka je postala preduzetnica, od njih sagradila i prvi sinjski penthaus u svojoj kući za odmor, uz njega i zatvoreni bazen s grijanom vodom za turizam od 365 dana. Dobila i titulu ambasadorke turizma.


Upoznajte Sanelu, vještu vozačicu autobusa: Putnici su me pitali znam li voziti

Upoznajte Sanelu, vještu vozačicu autobusa: Putnici su me pitali znam li voziti

"Kada sam s tih prvih 88 iz garaže izašla, mater i pokojni ćaća su mi počeli vikati 'stani, ne sramoti se, šta se glupiraš'. Ali ja sam tvrdoglavi živac, kad nešto naumim i znam da je to to, nema stajanja, gonim svoje. I evo mene sutradan na ćoši kraj katedrale, usred Sinja", priča Mara pred novinarima.

Krenula ja peć, krenu odmah i pusti zlobni komentari.

"To je taj naš mentalitet, čim nešto radiš, a nisi kopirao dugog onda ti se rugaju. Počeli su mi govoriti, ‘a sramote peći uštipke, to nas je i potralo od kuće, pa kako možeš,...‘. I kako mi je ime Marija, dadu mi nadimak Mara, Mara uštipak. Ali neka, kako su mi ga dali, dobro su ga dali, sada me cijela Dalmacija i šire po njemu poznaje. Fala im na tome", veli Marija.

Ona je kasnije postala i prva pobjednica na takmičenju u kvalitetu sinjskih uštipaka.


Mladu Sarajku zovu

Mladu Sarajku zovu "šaptačica zmijama": Rad s otrovnicama ima posebnu draž

"Krenem ja od jednog štanda, s vremenom nastanu dva, pa dođu i kućice, tri zaposlena i ja četvrta, posao je bujao kao kvasac. Godine rada i rada, dan, noć. Slobodne dane imam samo za Božić, Uskrs i Novu godinu. Sve ostalo ja sam na nogama kraj štanda i u mom malom prostoru iza, svaki dan isti, svaki dan radni. Kad se pripremam za sajam u Benkovcu spavam samo sat vremena. Lani sam poslije Alke i Velike Gospe pukla ko cvrčak od posla, Bože dragi koliko sam ih tada napekla. I prvi put da sam tada otišla na godišnji odmor, pet dana u komadu", priča ona.

Samohrana je majka dvojice sinova, sama ih je uz pomoć svojih roditelja na pravi put izvela, obojica joj kada treba u poslu pomažu.

Ljudi je prepoznaju, traže da se s njom slikaju. Misle kako se iza nadimka Mara uštipka krije neka bakica. A kad ono, zgodna žena, vitka, crne kose duge, uvijek složene u urednu punđu, našminkana, s finim nakitom, lijepo obučena, dugih nalakiranih noktiju.

Mara uštipak je dama, ali i poslovna žena. Nakon što je uvidjela da u Sinju fali turističkih kapaciteta, djedovinu je pretvorila u kuću za odmor. Na vrhu kuće u prvom sinjskom penthausu krije se vidikovac i đakuzi za goste.

"Svaka kuća za odmor uvijek ima istu stvar, krevet, toalet, tuš, pećnicu, TV. A ja sam želila više, želim ponuditi emociju, sinjsku alkarsku tradiciju i kuću koja će turizam imati 365 dana u godini. Zato je puna detalja", kaže Mara.

Pokazuje kako se sve može, i biti samohrana majka i voziti kombi, i preko svojih ženskih ruku donijeti sav, ali sav, kompletni građevinski materijal potreban za gradnju njenih nekretnina, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Dvadeset kilograma je smršala u godinu dana na "baušteli" dok je kuću i bazen građom snabdijevala, i radnike na gradilištu nadgledala.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: