PETAK U 16:50

HEIDI: Djevojčica našeg djetinstva

  • Извор: АТВ
  • 05.08.2022. 13:00

‘Heidi’ je švajcarski porodični film iz 2015. u režiji Alaina Gsponera, a zasnovan je na istoimenom romanu Johanne Spyri iz 1881. godine, koji je preveden na više od 50 svjetskih jezika i broji više od 50 hiljada prodatih primjeraka.

Dobro poznata priča o siročetu, djevojčici Heidi, koja nakon što je nekoliko godina živjela sa svojom tetkom Dete, dovedena je da živi u švajcarskim Alpima sa svojim starijim djedom, Alpöhi. Iako je poznat kao zastrašujući samotnjak, ubrzo zavoli Heidi, koja se ubrzo sprijatelji s kozarom, Peterom dječakom nešto starijim od nje. Sljedećih nekoliko godina Heidi odrasta sretno sa svojim djedom, iako želi da pohađa školu u selu sa ostalom lokalnom djecom.

Tetka Dete se jednog dana neočekivano vraća i na prevaru Heidi odvede sa sobom u Frankfurt, kako bi postala drugarica djevojčice iz više klase, male Klare koja je nakon smrti majke ostala nepokretna.

Dirljiva priča o djetinjstvu, neraskidivim vezama, prijateljstvu druženju koje gotovo liječi i vodi u sasvim novi život, praćena je prizorima gorostasnih Alpi i prirodom koja odiše cijelom, pomalo nostalgičnom pričom.

Film ‘Heidi’, petak u 16 časova i 50 minuta.

Тагови: