SUBOTA U 22:30

ONCE WERE WARRIORS: Porodica koja gubi korijene

  • Извор: АТВ
  • 21.01.2023. 12:00

Film 'Once Were Warriors' novozelandski je film iz '94 godine, snimljen po istoimenom romanu Alana Duffa, a u režiji Leea Tamahoria, otvara snažnu, nimalo jednostavnu, potresnu, ali ipak inspirativnu priču o porodici Hekea, koji su porijeklom novozelansko pleme Maori. Plemena Maora istrebljivana su nakon dolaska Evropljana na Novi Zeland, pa je okosnica priče upravo u nestajanju plemena, ali i propasti jedne porodice ogrezle u siromaštvo, alkohol i nasilje. Snažna priča o sukobu matrijarhata i patrijarhata.

Radnja filma prati život glavne junakinje Beth (Rena Owen) koja je porijeklom Maorkinja, snažna žena, duhovno povezana sa pričom svojih predaka. Ona odlazi iz svog rodnog grada i na veliku žalost svojih roditelja udaje se za Jakea Hekea (Temuera Morrison), kojeg zovu ‘The Muss’ zbog njegovih velikih mišića. Nakon 18 godina braka oni žive u iznajmljenoj kući u potpunoj bijedi i disfunkcionalnoj porodici sa petoro dijece. Jake provodi dane opijajući se u lokalnom pabu, nezaposlen. Veoma agresivna figura oca i muža, rasipa svoje mišiće na divljačkim tučama, a ogromnu dozu nasilja ostavlja za svoje ukućane, naročito Beth. Često u njihovom domu održavaju se pijanke, koje uglavnom završe premlačivanjem Beth pred djecom i njihovim suočavanjem sa mirisom alkohola i krvi.

Nakon što njihovu kćerku siluje lokalni siledžija, a nakon čega ona izvrši samoubistvo, Beth odlučuje da se se zajedno sa djecom odvoji od nasilnika i krene put svog maorskog sela kako bi se i sama izlječila od zavisnosti, a sebi i djeci omogućila da spajajući se sa ratničkim duhom plemena i tradicijom, prevaziđu tragediju i bol.

Film je višestruko nagrađivan na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima, a nekoliko nagrada pripalo je Reni Owen koja je igrajući Beth naslikala jedan snažan ženski lik, prožet istinskom borbom i patnjom. Takođe, film ulazi u red najgledanijih filmova u novozelandskoj filmskoj produkciji i pored umjetničke vrijednosti ima veliki značaj u oslikavanju davne prošlosti i civilizacija na tom prostoru.

‘Once Were Warriors’, subota u 22 časa i 30 minuta.

Тагови: