Dosije

"Pa zar i ti, sine Dritane?" Đukanović za 30 srebrenjaka dolazi na vlast?

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2022. 22:10

Crnogorskim političkim turbulencijama nikad kraja. Za samo nekoliko dana pala je Vlada, Skupština je ostala bez predsjednika, a sve je izglednije da se mijenja i parlamentarna skupštinska većina.

Narod je ponovo na ulicama, prekrojena im je izborna volja. Ljuti su, ne štede nikoga, a krive svakoga jer im se, kažu, dešava ono što Crna Gora nikada nije podnosila, bruka i sramota.

Dritan Abazović lider Građanskog pokreta URA i njegova četiri poslanika u crnogorskoj Skupštini pokrenuli su pravu buru na tamošnjoj političkoj sceni. Nekada najveći kritičar Mila Đukanovića i njegovog DPS-a sada se baš sa njima uhvatio pod ruku i okrenuo leđa partnerima sa izbora 2020.

Iako su varnice sijevale od početka ovakvom ishodu se niko nije nadao. Još manje su se nadali da se vraća DPS.

"Kada je riječ o onome što slijedi, mi imamo sada potrebu da se obezbijedi 41 poslanik za podršku tzv. manjinskoj Vladi. Ustav Crne Gore prepoznaje samo Vladu ni manjinsku ni tehničku ni bilo kakvu drugu. Ono što je najavljeno i signali koji se dobijaju jeste da DPS da podršku za funkcionisanje te Vlade. To je jedan dio priče, a drugi dio priče jeste obrazloženje da ćete upravo tim glasovima vršiti demontažu koju je DPS imao u prethodnom periodu. Vrlo izazovna pozicija", rekao je za "Dosije" Srđan Perić, politički analitičar.

Abazović voli izazove. Prije više od godine želio je ekspertsku Vladu, takva je i stigla. No, među ekspertima pojavio se i jedan političar i to baš Dritan Abazović. Sjeo je u fotelju potpredsjednika Vlade iste one koju je na kraju i oborio. Sada termin ekspertska želi zamijeniti terminom manjinska Vlada, jer je baš za njega to idealan scenario.

"Idealnan scenario, po mom skromnom mišljenju, je da imamo Vladu koja će imati podršku najmanje 49 poslanika ako je moguće više još više i da ima jasne precizne zadatke, ograničen rok trajanja, da deblokira evropski put i da organizuje fer izbore u trenutku kada se budu stekli uslovi. Mislim da bi to bilo fer prema građanima, a ne bi ugrozilo niti ekonomske reforme, niti predstojeću turističku sezonu niti neke druge stvari koje trebaju da se dese. Ako se bude išlo ka ekspertskoj vladi ona će biti ponuđena svima to je to, ako neko ima bolje rješenje neka ga predstavi. Ni na koji način se neće iznevjeriti volja građana iz prostog razloga, razlog je vrlo prost mi nisimo 30. avgusta da imamo privatnu Vladu Crne Gore nekoliko ministara, to nije bila volja građana, volja građana je bila diskontinutet od predhodnog režima. To je bila volja građana", rekao je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Volja građana je bila da se sistem mijenja iz korijena. To je godinama Abazović obečavao i sada su mu usta puna borbe protiv kriminala i korupcije, kaže manjinska Vlada će to uspjeti. Kako i sa kim pitaju se analitičari.

"Moguće čak da je jednako važno s kojom većinom ćete vi ući u taj proces odnosno koliko ćete polslanika imati za podršku, ukoliko imate 49 to je za vaše gledaoce tri petine ukupnog broja poslanika tada vi imate većinu potrebnu za imenovanje vrhovnog državnog tužioca, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta. Da prevedem, vi tada imate jak upliv u reformu tužilaštva i sudstva, bez toga obračun sa korupcijom i kriminalom teško da je moguć. Ali opet imate jednu kontradikciju da ćete za ta rješenja podršku tražiti u parlamentu od onih koje izvijesno ugrožava ta borba", smatra Srđan Perić, politički analitičar.

Da se vratimo u vrelu avgustovsku noć  2020. Tada su stigle promjene i svi su mislili da dolaze bolji dani. Koalicija Za budućnost Crne Gore, Demokrate Alekse Bečića i URA oborili su režim Mila Đukanovića. Tek što je sporazum potpisan krenula su prva neslaganja, no ipak zajedničkim snagama Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić istjerali su svoje, formirali su Vladu. Kritike su pljuštale sa svih strana, ali oni su nekako išli naprijed. Na kočnicu je stao Abazović i okrenuo se od Krivokapića. Fakultetskom profesoru nakon više od godine izmakla je premijerska fotelja. Zdravku Krivokapiću sve je bilo jasno, shvatio je, kaže, da ga je Abazović izdao a sve u dogovoru sa decenijskim vladarom Milom Đukanovićem.

"Neće se niko moći sakriti, biće potpuno jasno ko je kome šta obećavao, ko je sa kim šta radio, ko je sarađivao, ko je mislio jedno govorio drugo a radio treće i ko je šurovao sa bivšim režimom. Niko se ovdje neće moći sakriti, vrijeme je majstorsko rešeto, mala je ovo zemlja, svi se znamo i svi ponešto poznamo. Zaklela se zemlja raju da se sve ove tajne doznaju. Svi ćemo znati brzih dana, jer ovo je tek početak prevare. Potonja prevara će biti veća od prve", kaže Zdravko Krivokapić, premijer Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu.

Prevaren je i DF tvrde njegovi lideri i kažu nije ih prevario samo Abazović nego i profesor sa prvog mjesta njihove izborne liste. Sjećaju se svakog detalja a posebno ih boli to kada su iako najbrojni u parlamentarnoj većini ostali bez mjesta u sad već bivšoj Vladi Crne Gore. Njihovi poslanici izbjegli su glasanje o nepovjerenju Krivokapiću i njegovim ministrima.

"Mogu jasno da evidentiram i označim ko su krivci situacije u kojoj se našla ne samo izborna volja građana Crne Gore nego i čitava država, a to su ovdje neprisustvujući Zdravko Krivokapić i njegov albanski brat Dritan Abazović. Zašto kažem njegov albanski brat zato što su i Zdravko Kivokapič i Dritan Abazović u septembu mjesecu napravili politički savez u manastiru Ostrog protiv DFa i uz pomoć neke sitne agenture izvijesnog Stevana Simjanovića ubijeđivali mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija da će Dritan Abazović bolje štitit interese srpskog naroda u crnoj Gori, Srpske pravoslavne crkve a neki su išli toliko daleko da će sa srpskom zastavom doći do Prizrena", tumači Milan Knežević iz DF-a.

Ljute su i mirne Demokrate Alekse Bečića. I za njih je Dritan Abazović izdajnik, napadali su i kritikovali, izvodili su narod na ulice. Pominjali su i milione evra za koje se tvrde Abazović prodao, kao i u većini političkih priča i u ovu su ušle one crnogorske banane. Sve je bilo džaba, fotelje su mnogima izmakle pa je tako bez fotelje predsjednika Skupštine ostao i Aleksa Bečić.

"Za Demokratsku Crnu Goru je isključivo da se rješenje za složenu političku situaciju nađe dogovorom unutar postojeće parlamentarne većine plus manjinske partije ili da idemo na nove izbore tako da vidite najjača pojedinačno partija u aktuelnoj parlamentarnoj većini nema problema ako treba da odmah idemo na izbore, a ono što je simptomatično za najveći broj partija i opozicije, a i nekih iz parlamentarne većine ne želi da ovo riješe građani ne žele  da idu na izbore to je suprotno nekoj demokratskoj logici, nekim demokratskim principima ali naša stanovišta su jasna, potrebno je isključiti od strane aktuelne većine bilu kakvu mogućnost prekrajanja izborne volje građana, prevare građana Crne Gore i tvorenja parlamentarne većine zarad formiranja Vlade i vršenja vlasti sa DPSom", rekao je Aleksa Bečić, lider Demokratske Crne Gore.

"Niko u Crnoj Gori nema parvo i nema tu vrstu luksuza da tu izbornu volju prekraja preko noći. Plašimo se i osnovano sumnjamo da se u vrlo bliskoj budućnosti klasična politička korupcija gdje će se uprotno i ustavu, gdje će se suprotno onome što je izborna volja formirati neka nova parlamentarna većina", rekao je poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Decenijskim vladarima u Crnoj Gori brk se samo nasmijao. Sve je izglednije da će se obistiniti nagađanja da DPS Mila Đukanovića ponovo ulazi u vlast. Javno o tome DPS-ovci ne govore, ali kažu uradili smo dobar posao.

"Ova Vlada je učinila sve da naruši državne interese Crne Gore. Crna Gora se za prethodnih godinu dana našla u nikad većoj institucionalnoj, zdravstvenoj, ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi zbog toga smo danas završili jedan veoma važan zadatak. Veoma važan zadatak koji je podrazumijevao ulogu DPS-a u odbrani nacionalnih interesa iz opozicionih klupa, pokazali smo iz opozicionih klupa dostojanstvo i odgovornost", rekao je Danijel Živković, šef Kluba poslanika DPS-a.

Izbori su za mnoge jedino pošteno i normalno rješenje ove crnogorske zavrzlame. Ipak sudbinu crnogorske politike odrediće sadašnji akteri a sve oči gledaju baš u Dritana Abazovića koji bi najvjerovatnije mogao postati mandatar za sastav nove Vlade. Osim političkih zavrzlama kratak mandat 42. Vlade Crne Gore obilježili su povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, povećale su se plate, a neki kažu da se smanjio uvoz banana. Duži je spisak onoga što su obećali, a nisu ispunili.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.