Kraj se još ne nazire

DOSIJE: Prodaja zemljišta u poslovnoj zoni Ramići ne prestaje da intrigira javnost

  • Извор: АТВ
  • 11.10.2022. 21:27

Banjalučko zemljište koje je na doboš otišlo za upola manju cijenu, ne prestaje da intrigira javnost. Priču je otvorio Dosije, ali se kraj još ne nazire.

Reakcije ne prestaju, a po prvi put o svemu su progovorili u preduzeću koje je izlicitiralo parče zemlje u Poslovnoj zoni Ramići. Demantuju da su sve unaprijed dogovorili sa gradskom upravom. Tačnije sa predsjednikom Komisije za prodaju nepokretnosti, Bojanom Kresojevićem. 

S druge strane, iz kompanije koja je samo pola sata prije licitacije diskvalifikovana, tuže Grad. Smatraju da su diskriminasini, a za isto zemljište su bili spremni da plate i duplo više od početne cijene.

Sve su zakomplikovali uslovi-posebno onaj da bi preduzeće koje može da kupi zemljište trebalo da se bavi pretežno proizvodnjom- čistom industrijom. Svoju šansu u tome vidjeli su u kompaniji Lupaco d.o.o. Prvi put govore za Dosije. 

Prvi put smo razgovarali i sa vlasnikom Lupaca, Rankom Lukićem. Izjave nije želio da daje, ali je poručio da nema šta da krije. Pitali smo ga i zašto su ga ranije povezivali sa sumnjivim licitacijama, na šta je odgovorio da nikada nije uradio bilo šta nelegalno. Za sve kaže ima dokaze, pa tako i za kupovinu zemljišta u poslovnoj zoni Ramići. 

Da ne ispunjavaju uslove, telefonskim putem netom prije licitacije saznali su u kompaniji Jaćimović d.o.o. Nije im jasno zašto im je onemogućeno da se nave proizvodnjom kada su za to registrovani. Na sudu su sa gradom ušli u upravni spor. 

Sve drugo i nekako, ali kako se u uslovima našla stavka o čistoj indsutriji- to i nije baš najasnije. Ta vrsta djelatnosti ne postoji u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge. 

"Obavještavamo Vas da smo izvršili pretragu Uredbe o klasifikaciji djelatnosti Republike Srpske te da u istoj nismo pronašli "proizvodnja-pretežno čista industrija" kao pojam. Što se tiče izdavanja isprave kojom se odobrava neka djelatnost, to može biti učinjeno rješenjem o registraciji koji izdaje nadležni okružni privredni sud i registruju se djelatnosti koje su propisane gore navedenom Uredbom, s obzirom da navedene djelatnosti nema u Uredbi niko nije mogao da podnese takav zahtjev", saopšteno je iz  Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge. 

Osporava se i sama licitacija. Vrijednost  Zemljišta u poslovnoj zoni Ramići procijena je na više od 420.000 maraka. Kupljeno je za 215.000. Oni koji su ga kupili tvrde da nisu licitarali od procijenjene vrijednosti.

Da je Banjalučko zemljište najviši koristi donijelo pojedincima iz Gradske uprave, nezvanična su saznanja Dosijea. Informacije do kojih smo došli, a  za koje nema zvaničnih potvrda je da je od prodaje zemljište profitirao Bojan Kresojević, i to za 200.000 maraka. Kresojević je sve to ranije  demantovao uz opsku da naša pitanja nisu primjerena. Odgovore je obećao za ATV, ali nije pristao da govori bez prisustva nekih drugih medija.

To što su možda mogli da zarade duplo više i nije baš pogodilo gradsku upravu. Gradonačelnik Banjaluke smatra ono što smatraju i njegovi najbliži saradnici. 

Da su u pitanju samo izgovori smatra skupštinska većina. Tvrde da je prodaja zemljišta najviše oštetila gradski budžet.

A kako funkcioniše gradska uprava pokazalo se i na dan licitacije. Predstanvicima kompanije koja je diskvalifikovana, uručen je zapisnik- ispisan rukom. Da se nešto slično ikada dogodilo, niko ne pamti. 

Ranije smo objavili i saznja po kojima na licitaciji niko drugi osim jedne kompanije nije licitirao. Baš zbog toga su pojedini sumnjali da je sve unaprijed isplanirano. To su demantovali u kompaniji Lupaco. 

Grad je zaprimio samo jednu žalbu na licitaciju. 

Ugovor ipak još nije  potpisan. Nezvanično saznajemo da se u gradskoj upravi nećkaju, i da ima pravnika koji i dalje nisu sigurni da li se za zemljište u Ramićima licitiralo legalno.

O prodaji banajlučkog zemljišta svoje mišljenje uskoro bi trebalo da da i Pravobranilaštvo Republike Srpske. Priča još nije ni blizu kraja, a u završnici bi mogli da presude nadležni sudovi. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм