НЕДЈЕЉА У 21:30

ВИСОКИ НАПОН: Посљератна превирања

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2023. 14:14

'Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

Прича прати младу радницу Соњу Качар, која након Другог свјетског рата стиже у Загреб са много других радника. Она би требало да учествује у изградњи првог генератора у фабрици Раде Кончар. Будући да у Југославији нема довољно стручњака и материјала, фабрика рачуна на помоћ сународника комунистичких земаља, Чехословачке и Совјетског Савеза. Међутим, након рјешења 'Информбироа ова помоћ више није доступна.

Соња доживљава и велико интимно разочарење јер Стјепан, у којег је заљубљена, подржава Стаљина.

Запажену главну улогу је одиграла Божидарка Фрајт, а филм је покупио неколико награда на еминетним регионалним филмским фестивалима – на 28. Филмском фестивалу у Пули 1981. године филм је добио награду за најбољу монтажу и тон, а онда је услиједила и трећа награда за сценарио на Филмском фестивалу у Врњачкој бањи, док је Фрајтова добила Велику повељу на Филмском фестивалу у Нишу.'Високи напон' приказан је и на ревијалном дијелу Филмског фестивала у Венецији.

'Високи напон' у недјељу у 21 час и 30 минута.

Пратите нас и путем Вибера