Gradonačelnik Gradiške

Adžić: Dan Republike najvažniji za Srbe na ovim prostorima

  • Извор: СРНА
  • 09.01.2023. 12:58

Dan Republike Srpske 9. januar najvažniji je dan za srpski narod na ovim prostorima, jer predstavlja ispunjenje cilja da pod okriljem svoje Republike mogu da čuvaju svoju tradiciju i kulturu, slobodno žive u sadašnjosti i planiraju svoju budućnost, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

"Naša obaveza je da se sjetimo svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske. NJih i njihove porodice ne smijemo da zaboravimo, da im se zahvalimo kao i svim borcima koji su se borili za Republiku u kojoj će slobodno moći da žive svi njeni građani", rekao je Adžić nakon pomena i polaganja vijenaca i ruža na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci.

On je naglasio da Republika Srpska i Gradiška imaju svoju budućnost u kojoj treba da se razvijaju u ekonomskom, društvenom i svakom drugom smislu.

"Gradiška, koja je na vratima Republike Srpske, sigurno ima dodatne prednosti za sveukupan razvoj i mogućnost da mladima obezbijedi bolju budućnost", naglasio je Adžić.

Vijence i ruže na spomenik pognulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Gradiške položili su članovi porodica poginulih, delegacije gradskih i republičkih institucija, organizacija proisteklih iz prethodnih ratova i predstavnici političkih stranaka.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.