Потпредсједник Скупштине општине Братунац

Биће затражена Дедићева смјена: Наложено документовање јавног подстицања насиља

  • Извор: СРНА
  • 11.12.2023. 12:37

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина обавијештен је о пријави против потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића након чега је наложио предузимање мјера на документовању кривичног дјела јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.

У Полицијској управи Зворник речено је Срни да је полиција у Братунцу 8. децембра запримила пријаву због ширења мржње на националној основи.

"Братуначка Полицијска станица запримила је пријаву коју је поднијело лице из Братунца чији су иницијали В.П. које је навело да, због тих пријетњи, страхује за личну и безбједност грађана своје националности", навели су из Полицијске управе Зворник.

Предсједник братуначког СНСД-а Марко Мркајић рекао је Срни да ће представници Општинског одбора СНСД-а Братунац разговарати данас са коалиционим партнерима у локалном парламенту и тражити смјену Дедића.

Грубешић: Кад стигне пријава против Дедића биће прослијеђена тужиоцу за ратне злочине

Уколико Тужилаштво БиХ заприми пријаву против потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића о његовим пријетњама српском народу и тврдњама да је учествовао у ратним злочинима, она ће бити прослијеђена у рад поступајућем тужиоцу, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

"Тужилаштво БиХ и Посебно одјељење за ратне злочине, заједно са партнерским полицијским и безбједносним институцијама и агенцијама, прате појаве у медијима и јавности које би могле указивати на информације о почињеним кривичним дјелима ратних злочина", навео је Грубешић.

Он је рекао да Тужилаштво не може дати више информација о активностима које се предузимају или спроводе.

"Уколико Тужилаштво заприми пријаву о овим догађајима, она ће бити прослијеђена у рад поступајућем тужиоцу", навео је Грубешић.

Предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске Војин Павловић поднио је пријаву против потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића због његове ратне биографије, учешћа у злогласној јединици "Ел муџахедин" и пријетњи које је том приликом изнио.

Павловић, који је пријаву предао полицији у Братунцу, рекао је Срни да постоји видео-снимак који се може наћи на друштвеним мрежама у којем Дедић говори о свом ратном путу и жељи "да коље све што је српско".

У Полицијској управи Зворник речено је Срни да је полиција у Братунцу 8. децембра запримила пријаву због ширења мржње на националној основи, те да је о томе обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који је наложио предузимање мјера на документовању кривичног дјела јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: