Loša infrastruktura

Bolnica Trebinje u problemu

  • Извор: АТВ
  • 14.03.2023. 19:23

Problemi trebinjske Bolnice vidljivi su već na ulazu. Svaki dan na parkingu je kolaps.

Ni unutra, nije mnogo bolje. Staro, tijesno i neuslovno, to su samo neki od epiteta. Medicinska sestra Mila ovdje radi skoro 40 godina, kaže, nije lako.

"Povećan je obim pacijenata, operacija. Teški su uslovi i što se tiče tehnike i konkretno ležajeva, kao i posteljine, ali eto uz pomoć užeg menadžmenta uspijevamo da se odupremo svemu ovome i da ogdovorimo na sve zahtjeve", kaže Mila Mirković.

Na sve zahtjeve se odgovara snalaženjem, dodaje mladi ljekar Savo Kapor. Kaže, bez obzira na otežane uslove rada, svi se trude da pacijentima ništa ne fali.

"Vidi se stvarno da je ovu Bolnicu pregazilo vrijeme, uslovi su zadovoljavajući međutim, mnogo toga zahtijeva mnogo modernije uslove za novu dijagnostiku, za novu opremu, svakako i za bolji rad medicinara, ljekara, a i srednjeg kadra", priča Kapor.

U Bolnici su ponosni na fakultetski obrazovan srednji medicinski kadar. Ima ih ali i tu ima problema, glavna sestra skreće pažnju na problem dijagnostike.

"Da bi mi imali priču prave sestre, u smislu da to svoje znanje primijenimo ovdje za dobrobit pacijenata zbog kojih mi i jesmo ovdje, dijagnostika igra vrlo važnu ulogu, kako i ljekaru, tako i medicinskim sestrama", kaže Dušanka Zečević, glavna sestra.

Svih ovih problema svjestan je i menadžment, kažu više je nego jasno zašto Hercegovina vapi za novim objektom Bolnice. Ulaže se koliko se može, ali jednostavno neki problemi se ne mogu riješiti.

"Prosto postoji skučenost objekta, postoje veliki infrastrukturni problemi, od kanalizacione mreže, do elektro mreže. Prosto su potrebe prevazišle kapacitete", ističe Predrag Vreća, pomoćnik direktora za nemedicinska pitanja.

Aktuelni objekat trebinjske Bolnice star je 60 godina, kapaciteti su 168 kreveta. Kroz trebinjsku Bolnicu je prošlo nekoliko stotina hiljada pacijenata, a sam objekat je proša kroz rat i razna vanredna stanja.

Svi čekaju da se krene u izgradnju novog objekta koji će se prostirati na površini od oko 17.000 metara kvadratnih, okolo će biti 490 parking mjesta.

Plan je da u Bolnici budu 223 kreveta ali i moderno uređene ambulante i sale. 

Тагови: