Predsjednik Komisije za sprovođenje opoziva

Božićeva Petroviću: Pustite ljude da glasaju

 • Izvor: Srna
 • 19.03.2023.14:42

Predsjednik Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine Dijana Savić Božić još jednom je gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću i političkim subjektima uputila apel da puste ljude da glasaju na današnjem referendumu.

"Ne možemo doći u situaciju da pozivate javno građane da glasaju i onda im to ne dozvoljavate. Dozvolite da se izborni proces završi onako kako je to zakon propisao, a ne onako kako vi želite", poručila je Božićeva gradonačelniku i istakla da se svako ometanje izbornog procesa mora procesuirati.

Prema njenim riječima, Komisija za sprovođenje opoziva ima prijava i procesuiranja, razrješavanja predsjednika i članova biračkih odbora, udaljavanja sa biračkih mjesta i to se rješava.

"Ne može biti opstrukcija i sprečavanja izbornog procesa, a da se na njih ne reaguje. Sve je dokumentovano i od nadležnih organa i Komisije i po tome će se postupiti. Onaj ko ne poštuje zakon on će odgovarati", istakla je Božićeva i dodala da garantuje da će se postupak opoziva sprovesti u skladu sa zakonom, što je i obaveza Komisije na čijem je čelu.

Ona je ponovila da je gradonačelnik javno pozvao građane i političke subjekte da, ukoliko kutije na biračkim mjestima ne budu okrenute na način kako on misli da treba, postupak sprovođenja opoziva ne treba dozvoliti.

"Ovo je javno izrečena riječ, javno poziva na sprečavanje izbora, to je dokumentovano i prijavljeno. Gradonačelnik kao nosilac izvršne vlasti treba da radi baš suprotno i da se pridržava zakona, kako on često spominje", rekla je Božićeva.

Prema njenim riječima, gradonačelnik bi trebao i da Komisiji omogući finansijska, materijalna i sva druga sredstva, što je ovoj Komisiji onemogućeno.

Božićeva je više puta pojasnila da se postupak opoziva sprovodi isključivo po Izbornom zakonu Republike Srpske i Pravilniku o načinu sprovođenja opoziva i da nije riječ o opštim ili lokalnim izborima kada se primjenjuje Izborni zakon BiH.

"Mi i dalje imamo iste probleme, pozivanje na društvenim mrežama za ometanje rada biračkih odbora i sprečavanje samog toka, na način da se ne primjenjuju Izborni zakon Republike Srpske i Pravilnik o načinu sprovođenja opoziva", istakla je Božićeva.

Građani Bijeljine danas se na referendumu izjašnjavaju da li su za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, a pravo glasa ima oko 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržava ga široka Narodna koalicija "Pokrenimo Bijeljinu", predvođena SNSD-om.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Top 10 tajni i misterija

  Da li ste ikada razmišljali postoje li vanzemaljci, susreti druge vrste i paranormalne aktivnosti? Da li je Bigfoot zaista postojao? Da li čudovište još uvijek spava na dnu Loch Nessa? Postoje li anđeli? Kakve tajne kriju 'svete spise'?

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.