Trebinje

Ćurić darivao zlatnikom prvorođenu bebu

  • Извор: АТВ
  • 03.01.2023. 19:20

Sara je prva beba rođena u Hercegovini, danas je od gradonačelnika dobila zlatnik. Majka Branka ponosna i zadovoljna.

“Porod je protekao vrlo dobro, odlučila sam se za Trebinje zato što ovdje živim i sve”, izjavila je sretna majka Branka Petković.

Nisu sve Trebinjke kao Branka, veči broj ih se odluči poroditi van svog grada. Zašto je to tako, nismo uspjeli pitati doktore trebinjskog porodilišta jer se pred novinarima nisu pojavili. 

Da ima problema priznaje direktor. Nepostojanje epidurala, nedostatak doktora na ginekologiji, sve manje babica samo su neki od problema kaže Nedeljko Lambeta i obećava njihovo rješavanje.

“Samo da vam kažem i prošle godine ste govorili za taj epidural da će biti riješen i ti problemi o kojima sada govorite. Da li je to upravo razlog zašto sve više porodilja odlazi u malo Nevesinje?”,  pitali smo Nedeljka Lambetu, direktora Bolnice Trebinje.

“Pa jeste Nevesinje je pokriveno epiduralom mi nismo”, rekao je Lambeta.

“Samo iz tog razloga?”, “Samo iz tog razloga. Da li je do osoblja, to je opet neki subjektivni utisak, ko god se porodio u trebinjskom porodilištu, prvo moja supruga nema nikakvih zamjerki”, rekao je Lambeta.

Da postoje zamjerke čuo je i trebinjski gradonačelnik.

“Ljudi pričaju neku priču a niko neće direktno da kaže to i to ime i prezime tako da dok ne dođe do tog nekog podatka mi ne možemo ništa da učinimo”, rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik  Trebinja.

Mora se nešto učiniti i za hercegovački natalitet. Broj rođenih beba zabrinjava, manje od 900 u tri porodilišta prošlogodišnja je brojka.

“Ako vi nemate dovoljan broj djece samim tim dolazite u situaciju da se i vrtići škole gase i tu nastaje problem”, kaže Ćurić, a na pitanje da li je zabrinut, odgovara: “Pa što se tiče nas iz Gradske uprave i mene kao gradonačelnika, sigurno da smo zabrinuti ali ako nije do nas nemamo puno razloga za brigu u smislu da kažemo da nismo preduzeli nešto.”

Ćurić ističe da Gradska uprava sprovodi niz programa koji se odnose na porodicu. Prošle godine u trebinjskom porodilištu rođene su 222 bebe u manjem Nevesinju ta brojka je manja za dva. U fočanskom  porodilištu rođeno je oko 450 beba.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.