Novi Grad

Drljača za ATV: Na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, ugrožena gradska naselja

  • Извор: АТВ
  • 11.12.2022. 12:30

Vodostaj Une nizvodno iznosi 515 cm sa tendencijom rasta zbog čega je proglašena vanredna mjera zaštite od poplava. Situacija je i dalje kritična, ali se voda polako povlači, kaže za ATV načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

"To je vodostaj na kojem mi proglašavamo vanredne mjere zaštite od poplava. Stanje je poprilično kritično, mada je dobra stvar što danas nema padavina i što u gornjem toku Une i Sane imamo situaciju da nema značajnijeg povećanja", kaže Drljača za ATV.

On ističe da je juče bila teška situacija zbog vodostaja lokalnih riječa i stvaranja bujičnih tokova.

"U većini naših mjesnih zajednica je došlo do toga da je voda napravila velike štete. Stradali su loklani putevi kao i veliki broj objekata. Danas se voda polako povlači, ali imamo izbijanje podzemnih voda u prostoru Osnovne škole Sveti Sava. Ugrožena su i dalje gradska naselja Vidorija i Roga, tako da je situacija i dalje kritična", kaže Drljača.

"Sigurno da će opadanje vode trajati nekoliko dana, nadamo se da neće biti dodatnih padavina. Vodostaji su i dalje visoki i imamo situaciju da je dobar broj puteva u prekidu. Na sjednici Štaba smo donijeli odluku da se sutra ne organizuje nastava u osnovnim i srednjim školama, s tim da ćemo sutra ponovo zasijedati".