Нови Град

Дрљача за АТВ: Треба нам права аргументација да Трговска гора није адекватна локација

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2024. 08:25

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је у нашем АТВ јутру да је од почетка истраживања у вези са одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори све било јако ефикасно.

Уочи презентовања резултат истраживања Института за јавно здравство Републике Српске и Републичког завода за геолошка истраживања, у вези са одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у Хрватској које ће данас бити одржано у Бањалуци, Дрљача каже да је прије мјесец дана одржана презентација резултата које су институције са сједиштем у ФБиХ прикупиле у кратком периоду-

"Можемо рећи да имамо значајан број података који иду у прилог томе да експертски тим може квалитетно одговорити на било какав документ Хрватске“, каже Дрљача.

Како каже, данас ће у Бањалуци на увид бити дати сви они показатељи и истраживања која су урадиле институције у Републици Српској. Дрљача додаје да ће то сигурно дати основу да се постави платформа за одбрану.

"Морамо имати у виду да нама нису довољни само резултати истраживања, нису довољни резултати мјерења него нам је потребно да из тога извучемо праву аргументацију која ће показати да та локација није адекватна“, додао је он.

Дрљача напомиње да се мора дјеловати брзо и ефикасно.

"Ова година је практично година у којој ће хрватска страна донијети студију утицаја на околину, наравно и са овим дијелом прекограничног утицаја гдје је ово прави моменат да покажемо и докажемо да имамо довољно елемената да је та локација веома опасна и нездрава и не даје сигурност да је уз један такав нуклеарни објекат безбједно живјети“, напомиње Дрљача.

Како каже, људи у Новом Граду се ослањају на пољопривреду а пољопривредници раде без прекомјерне употребе пестицида.

"Сама промјена да морамо страховати од посљедица од излива радиоактивности код наших грађана изазива лоше расположење. Сматрамо да долина Уне гдје по попису живу више од 300.000 становника је једна оаза мира и простор који може бити туристички интересантан а да не говоримо о људима који генерацијама живе ту. Велики број људи је угрожен“, додао је Дрљача.

Дрљача је појаснио да је хрватска страна изабрала овај ћошак своје територије не зато што је он најповољнији, не зато што по својим карактеристикама задовољава критеријуме него зато што је ту мали број становника. 

"Општина Двор има око 3.000 становника што значи да је то за њих најнеопаснији простор. У случају неких инцидената сигурно је да ће мали број становника бити угрожен“, навео је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.