Веселин Савић

Дубровник "отима" раднике Требињу: Послодавци повећавају плате али и цијене

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2024. 08:49

Почетку нове туристичке сезоне радују се угоститељи на приморју, али не и требињски привредници. Већ је устаљена пракса да Требињци одлазе на сезонски рад у Дубровник, због тога се велики број привредника на југу сусреће да проблемом недостатка радне снаге.

Да већ неколико година Требиње има проблема са проналажењем радне снаге, истиче и Веселин Савић, директор подручне Привредне коморе Требиње. Он каже да недостаје радника не само у сектору угоститељства него и у грађевинском и у другим секторима. Један од разлога јесте одлазак радника у Дубровник, и не одлазе само радници из угоститељске бранше и не само у периоду љетне сезоне.

„Ту је велики број радника и у трговини и у осталим услужним дјелатностима који су отишли на дубровачко приморје. Наши привредници се покушавају снаћи, ту нема јединственог рјешења. Мањак радника је евидентан, како по броју тако и по адекватним знањем и вјештинама које посједују“, изјавио је Савић за АТВ јутро.

То је утицало и на повећање плате у многим секторима, поготово у услужном сектору. Са друге стране, то утиче и на повећање цијена, међутим, како каже Савић, не могу се у свим секторима дизати цијене.

Из Требиња одлазе радници, али и долазе они из околних општина прије свега, док у неким секторима долазе и радници из иностранства, првенствено из азијских земаља.

„То ће бити нешто са чиме ћемо се сусретати у наредном периоду. Радимо на пројектима који су у вези са нашим радницима, обуке за запошљавање, јер осим проблема мањка радника, постоји проблем и да ти људи нису спремни да раде. Добар радник није скуп али га треба направити“, истакао је Савић.

Постоји и позитиван аспект свега овога, сматра Савић. Одлазак требињских радника у Дубровник спријечио је одлазак у земље западне Европе, дакле, ти људи се враћају кући и новац углавном троше у Требињу, односно, Републици Српској.

„Са те стране, имамо срећу, постали смо средина гдје одређени профили радника може лијепо да живи и овдје од свог посла“, рекао је Савић.

Он каже да плата јесте важна при одлуци о одласку у другу државу због посла, али није једини мотив. 

„Људи једноставно хоће ред, уређеност, сигурност, то је нешто на чему би требали порадити а не кошта толико колико већа плата“, сматра Савић.

Како је навео на почетку разговора, велики број Требињаца ради у Дубровнику током цијеле године а не само током сезоне.

Пратите нас и путем Вибера