Bogojavljenje

Evo gdje se neće plivati za Časni krst zbog vremenskih neprilika

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2023. 18:07

Bogojavljensko plivanje za Časni krst otkazano je u nekoliko gradova i opština u Republici Srpskoj zbog obilnih padavine koje su u pojedinim dijelovima izazvali izlijevanje i plavljenje objekata.

Na rijeci Drini u Višegradu otkazano je plivanje za Časni krst zbog apela nadležnih organa Republike Srpske i najavljenih vremenskih neprilika, visokog vodostaja i mogućih poplava.

Sveštenik Dragan Vukotić rekao je novinarima da će sutra u hramu Svetog Cara Lazara u Andrićgradu, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, koja će početi u 9.00 časova.

"Nakon toga biće učinjen obred velikog osvećenja vode i planirano je da ako vremenski uslovi dozvole učinimo veliku litiju do ćuprije na Drini da blagoslovimo Drinu i da osvećenu vodu prospemo u rijeku", naglasio je Vukotić.

"Pozivam vas da ovaj praznik proslavimo uz svetu liturgiju", poručio je Vukotić.

U Novom Gradu je takođe otkazano bogojavljensko plivanje za Časni krst zbog porasta vodostaja rijeke Une i bezbjednosti prijavljenih učesnika, saopšteno je iz ove opštine.

Liturgija i osveštanje vode u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla biće održani prema ranijem planu od 9.00 časova, a Bogojavljenska litija će od Hrama krenuti u 11.00 časova.

Bogojavljenska plivanja za Časni krst na Ćehotini u Foči i na Bistrici u Miljevini otkazana su zbog apela nadležnih organa Republike Srpske i najavljenih vremenskih neprilika.

U saopštenju Uprave Hrama Svetog Save navodi se da otkazivanjem ne umanjuju veličinu i značaj praznika i pozivaju vjerni narod na litiju i sabornu proslavu u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Štab za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža donio je odluku da otkaže bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Željeznici zbog pogoršane vremenske situacije i najavljenih obilnih padavina za danas i sutra.

"Zbog pogoršane vremenske situacije i crvenog meteoalarama kao i najavljenih obilnih padavina za 18.1. i 19.1. Štab za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža donosi odluku o otkazivanju manifestacije ' Bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Željeznici", navodi se u odluci.

Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst trebalo je da bude održano sutra na rijeci Željeznici u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, a bilo je prijavljeno 79 takmičara.