Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Jugović: Jačanje jedinstva srpskog naroda sa obje strane Drine

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2023. 14:05

Opština Pale će 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježiti dostojanstveno i primjereno u saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom i vaspitno-školskim ustanovama, izjavio je načelnik ove lokalne zajednice Boško Jugović.

Jugović je na konferenciji za novinare istakao da je cilj obilježavanja ovog praznika jačanja jedinstva srpskog naroda sa obje strane Drine.

"Cijenimo da je važno da naši najmlađi učestvuju u ovakvim događajima i imaju izgrađenu svijest o njihovoj važnosti za srpski narod", naglasio je Jugović.

Jugović je napomenuo da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave praznik koji je simbolično ustanovljen da se proslavlja na Dan proboja Solunskog fronta - 15. septembra, a zajednički ga obilježavaju institucije Republike Srpske i Srbije u saradnji sa patriotskim organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i oslobodilačkih ratova na srpskim prostorima.

Cvijanović: Podrška predsjedniku, optužnicom se oduzima šansa da BiH sama prohoda

Cvijanović: Podrška predsjedniku, optužnicom se oduzima šansa da BiH sama prohoda

Zamjenik predsjednika Komisije za očuvanje kulture sjećanja i pamćenja Boračke organizacije Pale Nenad Tomović rekao je da će se ove godine na obilježavanju praznika okupiti 14 institucija, udruženja i sportskih klubova.

"Ovo je značajan praznik koji treba da bude simbol našeg zajedništva i sloge, ali i obaveza kojoj uvijek moramo pristupati čistog srca, uz istinsku odgovornost da čuvamo jedinstvo srpskog naroda", poručio je on i pozvao sve građane da istaknu zastave na vidna mjesta.

Prema njegovim riječima, organizovaće se niz aktivnosti koje počinju u četvrtak, 14. septembra, a trajaće do subote, 16. septembra, kada će manifestacija biti završena istorijskim časom.

SDS ostao bez odbornika u Prijedoru - svi ih napustili

SDS ostao bez odbornika u Prijedoru - svi ih napustili

On je rekao da u obilježavanju ovog događaja, osim opštine Pale i Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, učestvuju i sve paljanske škole, tri vrtića, Pravoslavno-humanitarno udruženje "Sveti Sava", moto-klubovi i klub "Vukovi".

Tomović je rekao da obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počinje u četvrtak, 14. septembra u 10.00 časova penjanjem via-feratom i isticanjem zastave na Romaniji, a u 12.00 časova u Olimpijskom parku će se okupiti članovi moto-klubova koji će proći ulicama Pala i dijeliti zastavice građanima sa molbom da ih okače na prozorima svojih kuća.

On je naglasio da će 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, učenici izvesti prigodne priredbe, kao i djeca iz vrtića, a onda će se svi okupiti ispred hrama gdje će djeca puštati balone u bojama zastava Republike Srpske i Srbije.

Građani opet na udaru Gradske uprave Banjaluka:

Građani opet na udaru Gradske uprave Banjaluka: "Ko će izmiriti naše gubitke?"

Tomović je podsjetio da je praznik simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine. Tog dana je Srpska vojska započela proboj koji je trijumfalno završen oslobađanjem svih južnoslovenskih naroda od austrougarske okupacije.

Пратите нас и путем Вибера