ATV

Прихваћена Информација о иницијативи за издавање гаранције

Комунално предузеће Комград из Прњавора планинара да се задужи за 33,5 милиона КМ због изградње објекта

 • Извор: АТВ
 • 07.12.2023. 14:31

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о иницијативи за издавање гаранције Републике Српске за кредитно задужење Јавног комуналног предузећа „Комград“ д.о.о. Прњавор за 33.500.000 КМ

Анализом захтјева Комуналног предузећа „Комград“ за издавање гаранције Републике Српске за кредитно задужење у износу од 33.500.000 КМ, са пратећом документацијом, а на основу члана 44. Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, Министарство привреде и предузетништва сматра да би реализацијом поменуте инвестиције био извршен трансфер нових технологија и осигуран значајан број радних мјеста са платама које су веће од просјечне плате Републике Српске, што би значајно утицало на привредни развој ове јединице локалне самоуправе, па и шире.

„Наиме, Jавно комунално предузеће 'Комград' д.о.о. Прњавор, чији је оснивач Скупштина Града Прњавора, има намјеру да се кредитно задужи, ради изградње мултифункционалног објекта у Пословној зони 'Вијака' Прњавор, а који би се након изградње издао у закуп  инвеститору 'Mubea Carbo Tech  Bh', на временски период не краћи од десет година, а средства за отплату овог кредита намјерава обезбиједити по основу закљученог Уговора о закупу мултифункционалног објекта Јавно комуналног предузећа 'Комград' д.о.о. Прњавор и привредног друштва „Mubea Carbo Tech Bh" (регистрованог у Републици Српској), као и прихода које ће предузеће остваривати обављањем комуналне дјелатности“, саопштено је из Владе Републике Српске.

Усвојена Стратегија социјалне заштите Републике Српске за 2023–2029.

Усвојена Стратегија социјалне заштите Републике Српске за 2023–2029.

У писму намјере инвеститора, компаније „Мubea Carbo Tech“ Gmbh, која представља произвођача ауто-дијелова који запошљава преко 14.000 радника на 48 локација широм свијета, наводи се да се у пословној зони “Вијака” намјерава отворити 800 нових радних мјеста од чега 700 у производњи и 100 административних радника, чија просјечна плата на нивоу привредног субјекта би износила најмање за 15% већи износ од просјечне плате Републике Српске. Планирани износ инвестиције у Прњавору износи 40 милиона евра у наредних десет година.  

„Уважавајући претходно, Министарство привреде и предузетништва цијени да је оправдано издавање гаранције Републике Српске у укупном износу 33.500.000 КМ за кредитно задужење Јавног комуналног предузећа 'Комград' д.о.о. Прњавор за финансирање изградње мултифункционалног објекта намијењеног потребама инвеститора 'Мubea Carbo Tech', уз напомену да је ради доношења коначне одлуке о давању сагласности за издавању гаранције Владе Републике Српске неопходно да подносилац захтјева, ЈКП 'Комград' д.о.о. Прњавор, достави одлуку управљачког органа о кредитном задужењу и о коначном избору најповољнијег понуђача, назив кредитора, гаранцију за добро извршење посла од стране инвеститора компаније 'Mubea Carbo Tech', те детаљан бизнис план са пројекцијама финансијских извјештаја, биланса стања, биланса успјеха и биланса новчаних токова за период за који се издаје гаранција у складу са Уредбом о поступку издавања гаранција Републике Српске“, додаје се у саопштењу Владе Српске. 

Ево када пензионери у Српској добијају пензије

Ево када пензионери у Српској добијају пензије

Министарство финансија је дало Мишљење о изложености Републике Српске по издатим гаранцијама да издавањем гаранције за кредитно задужење Јавног комуналног предузећа „Комград“ д.о.о Прњавор, неће бити прекорачено ограничење дефинисано Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске и Одлуком о износу гаранција које може издати Република Српска у 2023. години.

Пратите нас и путем Вибера

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.