Sokolac

"Mali zejtinlik" da bude mjesto hodočašća

  • Извор: СРНА
  • 08.01.2023. 21:15

Generalni sekretar Udruženja "Koreni" iz Srbije Ivan Bošnjak rekao je danas na Sokocu da je važno da Srpsko vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" iz Odbrambeno-otadžbinskog rata bude redovno mjesto posjeta i hodočašća svih koji dolaze u Republiku Srpsku i BiH.

"Žrtva ovih momaka i djevojaka koji su ugradili svoje živote u Republiku Srpsku treba da ostane zapamćena i da se čuva i u budućnosti", istakao je Bošnjak.

On je izrazio zadovoljstvo što je dogovorena saradnja ovog udruženja i opštine Sokolac, te najavio da će već ove godine biti preduzeti zajednički projekti kojima će ova lokalna zajednica biti povezana sa opštinama u centralnoj Srbiji i na drugim prostorima gdje Srbi žive u regionu.

"Putem tih programa ćemo omogućiti da se investira, kao što je i u drugim prostorima u Republici Srpskoj investirano, i da na taj način Srbija pomogne narod koji ovdje živi", dodao je Bošnjak.

Grupa članova Udruženja "Koreni" je u pratnji načelnika sokolačke opštine Milovana Bjelice posjetila je Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik", Manastir Svetog velikomučenika Georgija i Planinarski dom "Crvene stijene" na Ravnoj Romaniji.

Bošnjak je rekao novinarima na "Malom Zejtinliku" da se ovo udruženje bavi povezivanjem srpskog kulturnog prostora, odnosno matice Srba u regionu i srpske dijaspore širom svijeta.

"Na najbolji način, u najavi Dana Republike Srpske, došli smo na mjesto koje je praktično i pečat nezavisnosti i slobode ovih prostora", naglasio je Bošnjak.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja "Koreni" Milan Gutić rekao je da je Mali Zejtinlik velika uspomena i velika rana, te da već godinama nosi teret, s obzirom na to da vodi korijene sa ovih prostora, kako da zajedno doprinesu izgradnji moderne, uređenje i razvijene partiotske države, na temeljima vrijednosti iz prošlosti, a u skladu sa vrijednostima današnjeg vremena.

On je istakao da "Koreni" žele dobro svom narodu, ali ne na štetu nijednog drugog, te da se treba prihvatiti "da nam je živjeti zajedno", kao i da dolaze sa idejom "Otvorenog Balkana" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Član "Korena", profesor Radovan Pejanović sa Univerziteta u Novom Sadu, rekao je da im je čast i zadovoljstvo što su došli u sredinu koja je umjela i umije da se bori za svoj identitet i da pokaže prave vrijednosti, koje su jedno vrijeme bile izgubljene, a to su patriotizam i rodoljublje.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica napomenuo je da su sa predstavnicima "Korena" dogovorene aktivnosti na formiranju ovog udruženja, jednog od prvih u Republici Srpskoj, te dodao da je gostima iz Srbije predstavio ukupnu privrednu-ekonomsku situaciju, planove i potencijale ove lokalne zajednice.

Bjelica je dodao da saradnjom sa "Korenima" očekuje značajnu podršku u povezivanju sa ljudima, privrednicima i biznismenima, na svim prostorima gdje žive Srbi i da će predočiti gdje mogu da ulože.

"Sokolac je vrlo značajno mjesto u istoriji i kroz vijekove imao je svoju ulogu, a posebno u periodu od kraja devedesetih godina prošlog vijeka i tu je Mali Zejtinlik i Manastir na Ravnoj Romaniji, gdje se čuva pečat Republike Srpske", izjavio je Bjelica.

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Na zidovima crkve Manastira Svetog velikomučenika Gorgija na Ravnoj Romaniji, nedaleko od Sokoca, uklesana su imena 4.000 boraca Vojske Republike Srpske sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.