Načelnik Gacka

Milinković za ATV: Situacija na području Gacka od jutros znatno bolja, voda ušla u pet objekata

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2023. 10:19

Situacija je noćas bila teška, ali jutros je već znatno bolja, od jutros su padavine stale i vodotokovi su u stagniranju ili opadanju, rekao je za ATV načelnik Gacka Ognjen Milinković.

Načelnik je na terenu i obilazi područja koja su tokom noći bila najviše ugrožena.

Za ATV je rekao da je najteža situacija bila u Mjesnoj zajednici Fojnica gdje je voda ušla u pet objekata, dva stambena prostora i tri podrumske prostorije.

„Vanljudskim naporima Vatrogasno-spasilačke jedinice Gacko sprečena je veća šteta i svedena je na minimum. Ljudi su izmješteni na spratne prostorije, stvari su spasene“, izjavio Milinković.

Dodao je da je putni pravac  Gacko – Nevesinje potopljen na dva mjesta, u mjestima Herceglija i Rilja, voda se izlila iz rijeke Zalomke nekih 70,80 cm na put.

To nije prvi put da se dešava, kaže načelnik Gacka i ističe da se dešavalo i ranije.

Iz Hidrometeorološkog saveza Republike Srpske za popodne su najavljene nove padavine, a najviše kiše se očekuje na jugu Srpske.

„U proteklih 48 sati nama je palo od 150 do 160 litara kiše i mislimo da je najteža situacija bila sinoć i noćas. Trenutno kiša ne pada i to možemo da vidimo kao jedan spas, da će nam amortizovati situaciju  do večernjih časova kada očekujemo nove padavine. Nadležne službe ostaju i dalje na terenu“, istakao je Milinović.

On je naglasio da je još u subotu 14. januara, kada su najavljene obilne padavine u Republici Srpskoj, održan sastanak Štaba za vanredne situacije i preduzete potrebne mjere.

„Javno preduzeće 'Komus' i Javno preduzeće 'Vodovod' su aktivirali svoju mehanizaciju, očišćeni su određeni vodotokovi, očišćenje su kritične tačke, precizirali smo koje su to kritične tačke. Djelovali smo odmah koliko smo mogli i to je u samom gradskom jezgru smanjilo plavljenje nekih ulica i neke veće štete“, rekao je načelnik.

Dodao je i to da su na vezi sa Vladom Republike Srpske i Republičkom upravom civilne zaštite.