Skupština

Nezadovoljni građani Gacka ujedinili odbornike

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2023. 19:22

Grupa statusno nezadovoljnih građana Gacka postala je glavna tema a danas je ujedinila i tamošnje odbornike. O porodicama iz kojih niko nije zaposlen u gatačkim javnim preduzećima i ustanovama pričalo se na skupštini. Ovo je veliki iskorak kažu iz pokreta.

“Mi smo zadovoljni, ovo je jedan od prvih koji smo mi tražli. Očekujemo da se konačno pođe u rješavanje naših problem. Očekujemo još od uprave RiTE Gacko i od gospodina Skoka da nađe razumijevanje da nas primi. Razgovorom se sve rješava i to su stvari koje smo mi tražli”, rekao je Dušan Adžić iz Pokreta statusno nezadovoljnih građana Gacka. 

Iako je na sve strane višak radnika ovi ljudi će imati prioritet, kaže gatački načelnik. Radiće se i socijalna anamneza pa će se znati neki prioriteti prilikom zapošljavanja, obećava Ognjen Milinković.

“Preporuka svim preduzećima i javnim ustanovama a to će se odnositi i na privatna preduzeća, je da se prilikom zapošljavanja vodi računa o tim kategorijama stanovništva. Naravno, ne možemo mi nikome narediti, a i zakon je jasan kako i na koji način se zapošljava”, kaže načelnik Gacka Ognjen Milinković.

I vlast i opozicija su se složili da se rješenje za ove ljude mora tržiti. Ipak, oko pravog rješenja su se stavovi opet razišli.

“Oni sami će, zajedno sa Centrom za socijalni, uraditi socijalnu anamnzeu na osnovu čega ćemo mi dati preporuku i načelniku opštine i javnim ustanovama i preduzećima”, rekao je predsjednik SO Gacko Rajko Papović..

“Preporučuje se načelniku opštine i svim direktorima javnih ustanova da pri budućim zapošljavanjima prioritet imaju te kategorije i tačka. Nema tu šta socijalna anamneza, ni ovo, ni ono, to je zavlačenje za planinu”, kaže odbornik PDP-a Radojica Antunović.

Grupa statusno nezadovoljnih građana broji oko 60 gatačkih porodica. Oni se bune jer niko od njih nije na budžetu dok ima porodica gdje su svi članovi zaposleni a ima i onih koji dolaze iz ostalih opština na posao u Gacko. Kažu, nemaju ništa protiv zapošljavanja ali traže da se poštuju prioriteti i zakoni. Nedavno su protestvovali pred gatačkim gigantom, nadaju se da za tim više neće biti potrebe.